5+1 pszichológiai tényező, ami befolyásolja a döntéseidet

Kerekes Vivien
Írta: , Frissítve:

Bizonyos források szerint egy felnőtt ember körülbelül harmincötezer(!) tudatos és kevésbé tudatos döntést hoz meg egyetlen nap alatt. Ha jobban belegondolsz, az egész napod döntések sorozatával telik el, amihez olyannyira hozzá vagy szokva, hogy már észre sem veszed őket. Ha viszont fontos kérdésben kell állást foglalnod, te is hosszú időt töltesz tanakodással? Amennyiben a válaszod igen, olvass tovább, hiszen most összegyűjtöttünk 6 olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a döntéseidet – és nem feltétlenül pozitív irányba.

Az első infó ereje Kép forrása: puhhha/depositphotos.com

Tudtad, hogy az emberek túl erősen ragaszkodnak a legelső információhoz, amit mondanak nekik? Hiába jut el hozzájuk idővel még több részlet, mindig az elsőt tartják majd a leginkább meghatározónak.

Erre tökéletes példa egy csoportos állásinterjú, ahol felmerül a fizetés kérdése. Aki előbb fogalmaz meg egy bizonyos összeget, az létrehoz egy viszonyítási alapot, amelyhez a többiek igényét is mérik majd.

Ha ez az összeg például 100.000 forint, akkor valószínűleg a másik személy hiába mondja a tripláját, az már túlságosan magasnak tűnik majd a korábbihoz viszonyítva.

Tapasztalati illúziók Kép forrása: unsplash

Az emberek többsége hajlamos túlértékelni egy-egy információt attól függően, hogy ő személy szerint mit tapasztalt belőle.

Például képzeld el, hogy valaki biztosan állítja, a dohányzással kapcsolatban téveszmék uralkodnak, és valójában kicsit sem káros az egészségre.

És miért olyan határozott ebben a kérdésben? Mert ismer valakit, aki megérte a 100. születésnapját, miközben napi szinten három doboz cigarettát szívott el.

A személyes tapasztalatok valóban fontosak, azonban nem szabad kizárólag ez alapján véleményt formálni.