5+1 pszichológiai tényező, ami nagyban befolyásolja a döntéseidet

Kerekes Vivien
Írta: ,
5+1 pszichológiai tényező, ami nagyban befolyásolja a döntéseidet

Kép forrása: unsplash

Bizonyos források szerint egy felnőtt ember körülbelül harmincötezer(!) tudatos és kevésbé tudatos döntést hoz meg egyetlen nap alatt. Ha jobban belegondolsz, az egész napod döntések sorozatával telik el, amihez olyannyira hozzá vagy szokva, hogy már észre sem veszed őket. Ha viszont fontos kérdésben kell állást foglalnod, te is hosszú időt töltesz tanakodással? Amennyiben a válaszod igen, olvass tovább, hiszen most összegyűjtöttünk 6 olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a döntéseidet – és nem feltétlenül pozitív irányba.

Az esetek többségében mindenkinek van véleménye az élet nagyobb dolgairól – még akkor is, ha egyébként nem gondolkodsz túl sokat például a globális felmelegedésen.

Emiatt azonban hajlamosak vagyunk inkább azokat az információkat elhinni, amelyek csak megerősítik a véleményünket.

Pont ezért olyan nehéz beszélgetni például a kísértetekről; van, aki szerint léteznek, mások szerint csak a képzeletünk szüleményei.

Hiába sorakoztatnak fel ellenük és mellettük is számtalan érvet, mindenki abban vél felfedezni több igazságot, amelyik alátámasztja a saját gondolatait.

Mindenkinél előfordul időnként, hogy egy döntést az alapján bírál, milyen végkifejlettel zárult le.

Sokkal fontosabb lenne, ha a választás körülményeit vizsgálnánk ahelyett, hogy a szerencsének köszönhető befejezést helyezzük előtérbe.

Például képzeld el, hogy elutaztál Las Vegasba, és nyertél egy nagyobb összeget.

Hiába volt mázlid, ez még nem jelenti azt, hogy jó ötlet volt szerencsejátékba fektetned a pénzed.

Hiszen ki tudja? Legközelebb előfordulhat, hogy épp a másik helyzetben találod magad.