5 dolog, amit a pszichológia tanít arról, hogyan legyél önmagad legjobb barátja

Szőke Angéla
Írta: ,
5 dolog, amit a pszichológia tanít arról, hogyan legyél önmagad legjobb barátja

Kép forrása: unsplash.com

A legtöbb ember önmaga legkeményebb kritikusa. Sokszor olyan dolgok miatt szorongunk, amik csak a mi fejünkben léteznek. Esténként visszapörgetjük a napot a fejünkben és felidézzük, aznap mit rontottunk el. Miért így nézett rám a párom? Talán haragszik rám? Vajon tényleg kedvel az új munkatárs, vagy csak úgy tesz? Ugye nem bántottam meg a barátnőmet? Ez a fajta önostorozás kimerítő és értelmetlen, de mivel ezekről a belső bizonytalanságokról senki sem beszél szívesen, többnyire egyedül maradunk – többnyire - vélt vagy valós kételyeinkkel.

A legtöbbször túl szigorúak vagyunk magunkhoz, hiszen ha belegondolunk, a barátainkkal sosem viselkednénk így. Ha egy ismerősünk elmeséli nekünk, hogy valamit elrontott, vagy nagyot hibázott, nem dorgáljuk, hanem vigasztaljuk és lelket öntünk bele. Miért ne tehetnénk  ugyanezt magunkkal is? Mindössze annyit kell tennünk, hogy megtanuljuk, hogyan legyünk önmagunk legjobb barátai.

Ha elhatároztuk, hogy véget vetünk a negatív önostorozásnak, ideje munkához látni, hiszen a saját hozzáállásunkon kell dolgoznunk. Magunkat a legnehezebb objektíven megvizsgálni, majd gondolkodásmódunkat megváltoztatni, és az emberek többsége azt sem tudja, hogyan kezdjen hozzá. Azt, hogy „legyél pozitívabb!”, könnyebb mondani, mint csinálni, de szerencsére a pszichológia segítségünkre van pár tippel.

Tekintsünk úgy a folyamatra, mintha az agyunkat tréningeznénk, hiszen a mentalitásunkat kell átállítanunk arra, hogy az állandó kritika és szorongás helyett elnézőbbek és kedvesebbek legyünk magunkkal.

1. Készíts egy listát

Amiben felsorolod azokat a tulajdonságaidat, amiket szeretsz magadban. Amit papírra vetünk, annak súlya van és több jelentéssel bír, mintha csak gondoljuk, vagy kimondjuk a szavakat. Mikor azon kapod magad, hogy apróságok miatt idegeskedsz, vedd elő a füzetet és emlékeztesd magad, miért vagy különleges és szerethető.

Fókuszban

3 napos őszi nagytakarítás - Ha ezeket a lépéseket betartod, az egész lakás ragyogni fog!

Rakd össze a top tisztítós kosarat: 6 kellék takarításhoz, amikkel gyerekjáték lesz az otthonod tisztán tartása

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján