Pszichodráma: konfliktuskezelés szerepjátékkal

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A pszichodráma szó hallatán ma legtöbben bizonyára egy filmműfajra gondolnak, és nem egy pszichológiai fogalomra. Pedig ezt a kifejezést a múlt század húszas éveiben a pszichológusok kezdték el először használni mint az emberi viselkedések és lelki történések terápiás célú, színpadias megjelenítésének összefoglaló elnevezését. Cikkünkben erről a fajta pszichodrámáról tudhatsz meg további részleteket.

A gyerekek szerepjátéka mint pszichodráma

Gyerekkorunkban ezt bizonyára mindannyian kipróbáltuk, nem is egyszer.

Az eljátszott "jelenetben" bárkik lehettünk, bárki bőrébe belebújhattunk, legyen az apa, anya, doktor bácsi, tanító néni vagy egy szigorú rendőr.

A gyerek ilyenkor olyan szituációkat is eljátszhat, amelyekről nehéz lenne beszélnie.

Aztán ahogy növekszik, a felnőtté válás közben elveszíti az eljátszás képességét, átengedi azt a hivatásos színészeknek.

Ezzel az is együtt jár, hogy veszít a kreatív képzelőerejéből, ábrázoló képességéből.

Konfliktuskezelés

Gyermekekkel végzett megfigyelések alapján a pszichológusok úgy látják, hogy a szerepjáték alkalmas konfliktushelyzetek feldolgozására, és a játékos cselekvés közben a konfliktuskezelés bizonyos új stratégiái is kialakulhatnak.

Azonkívül a játék lehetővé teszi mindig új szerepek felvételét a repertoárba és ezáltal olyan viselkedésformák kipróbálását, amire játék nélkül nem lenne mód.

Így érthető, hogy a pszichológusok – elsőként Jacob L. Moreno –  milyen alapon kezdték a szerepjátékot pszichoterápiás célzattal felnőttekre is alkalmazni.

A pszichodráma csoportokat erre specializálódott pszichoterapeuták irányítják. Külsőségeikben az ilyen foglalkozások valamelyest a családállításra emlékeztetnek.