Plus size vagyok, és jól érzem magam!

Családi Lap
Írta: ,

Amint belép egy ruhaüzletbe, szélsebesen elrobog a 36-os és 38-as méretű darabok mellett, és meg sem áll a 40-esnél nagyobb ruhákig? Higgye el, nincs egyedül! Nagyon is sokan vannak, akiket plus size idomokkal áldott meg az ég, és akiknek teljesen felesleges emiatt aggódniuk. Mert a kicsit nagyobb is lehet csinos és szép!

Különös világban élünk: nemrégiben nagy port kavart, hogy a DNCE nevű együttes egyik videoklipjében az énekes nem pálcikavékonyságú lányt ölelget, hanem a plus size modellként ismert Ashley Grahamet. Egyébként õ az a hölgy, aki miatt tavasszal rekordmennyiségben fogyott a Sport Illustrated címû lap, mert a címoldalra õt – egy „erõsebb” nõt – merészelték tenni. Igen, a plus size kategória mindig vita tárgyát képezi divatszakmai és civil szinten is, pedig ez az átlag nõi méret! Végre a nemzetközi divatcégek is kezdik felismerni, hogy eddig a kisebbséget szolgálták ki, a nõk 64%-a ugyanis 40-esnél nagyobb ruhát hord. Talán ennek köszönhetõ, hogy a plus size modellek egyre sikeresebbek a divatvilágban, hiszen valójában nekik érdemes tervezni, mivel ők reprezentálják az átlagos nõt. Erre tettek kísérletet a játékgyártók is, amikor a Barbie babák nemrégiben kiadott új sorozatában különbözõ testalkatú, hajú és bõrszínû darabokat dobtak piacra. Ezek a babák már éppen annyira különbözõek, mint amennyire mi, nõk, azok vagyunk. Van szélesebb csípõjû, alacsonyabb és magasabb, és a kicsit gömbölydedebb forma is megjelent az irreális alkatúak mellett.

Nagyban is csinosan

Ilyen jó hírek hallatán remélhetõleg lassan elfelejthetjük a plus size-osok sokaknál berögzült, indokolatlanul negatív besorolását. Valódi gyönyörûségek éltek és élnek közöttünk nagyobb méretekkel: a világ egyik legszexibb nõjeként számon tartott Marilyn Monroe például 44-es ruhákat is hordott. De ott van a népszerû Adele, Melissa Mcarty, Szulák Andrea, Király Linda, vagy a Peller lányok: ki kérdõjelezné meg az õ csinosságukat?

– A plus size kategória nem egyenlõ azzal, hogy a hölgy nem csinos – magyarázza Kozma Rita önbizalom-növelõ tréner, plus size stylist, a Plus Size internetes magazin alapító fõszerkesztõje. – Közép- és Dél-Európában a nõk többsége plus size-os, azaz túllépi a konfekcióméretek által bekategorizált legkisebb határokat, így stílszerûen fogalmazva, õk vannak túlsúlyban. De elég, ha kiülünk egy kávéház teraszára két órára. Láthatjuk, hogy a nõk és a férfiak is ezerfélék, vannak magasak és alacsonyak, szeplõsek, teltebbek és vékonyabbak. És ez így van rendjén, a 44-46-os méret teljesen egészséges tud lenni. Egyébként a teltebb, molettebb, sûrûbb, husisabb nõk ugyanolyan arányban tetszenek a férfiaknak, mint soványabb társaik. Ehhez persze az egészséges önértékelés nagyon fontos, el kell tudnunk fogadni magunkat. De hangsúlyozom: nem támogatom az elhízottságot! Fontos az egészséges táplálkozás és a mozgás, kell, hogy az önelfogadás mellett tegyünk is a megjelenésünkért – ha az egészségre káros a túlsúlyunk, mindenképpen fogyni kell. És persze az ápoltság is alap, de ez a vékonyabb lányoknál is így van, hiszen aki igénytelen önmagára, az nem lehet csinos.

A teljes cikket a Családi Lap 2016 novemberi számában olvashatod el!

Szerző: Békési Erika