Ismerd fel és kezeld a passzív-agresszív személyiséget

Lakosi Alexa
Írta: ,
Ismerd fel és kezeld a passzív-agresszív személyiséget

Kép forrása: India Earl Photography

Ááá, az tuti nem fog működni... Nem én tehetek róla… Ha előre szólsz, megcsináltam volna… Csak vicceltem, miért kell mindent magadra venned… Ja, te ezt szeretnéd? Végül is nekem mindegy ….” Ismerősek ezek a fordulatok? Van olyan ember a környezetedben, akitől folyton ezeket hallod? Akkor lehet, hogy egy passzív-agresszív személyiségű emberrel állsz szemben, úgyhogy légy nagyon észnél, mert kemény menetekre számíthatsz!

A felsoroltak egyenes következménye a sikertelenség, az elismerés hiánya, sőt, sokszor keserűen tapasztalja, hogy a szerényebb képességűek is sikeresebbek nála.

Nem csoda, hiszen saját maga elé ő gördíti a legtöbb akadályt.

Tanult tehetetlensége mártír attitűddel is társulhat, indulatossága tovább ronthatja kapcsolatai minőségét. Ha sikerül meggyőzni a pszichoterápia elfogadásáról, azzal nagy előrelépést tehet.

Az ok itt is a korai élményekben keresendő. A gyerekkori csalódás, a bizalomvesztés folytonos konfliktusként van jelen egész életében, amely akár feloldhatatlan is maradhat.

A hatalmas szülői elvárások, a megfelelés lehetetlensége is lehet ok, de a konzekvens szülői magatartás hiánya is gyakran kimutatható.

Ha nincsenek szabályok vagy a szabályokat igény szerint újra lehet írni, akkor bármilyen feladat, elvárás alól ki lehet bújni, nem igaz? Ezt támasztja alá az a jelenség is, hogy ezt a hozzáállást a hatalommal, befolyással bíró személyek váltják ki belőle a legjobban.

Azonnal ellenkezik, kritikát fogalmaz meg, elégedetlen, miközben cinikus és totálisan pesszimista. Ezeket a tulajdonságokat már felsorolni is fárasztó és energiapusztító, nemhogy együtt élni velük.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv