Pánikroham? Ezzel az 5 légzéstechnikával leküzdheted

Írta: ,

A pánikroham ma nagyon sokakat érintő probléma, ami egyesek szerint csak egy mondvacsinált dolog, viszont ezt biztosan az állítja, aki még nem élt át hasonlót. Persze jó, ha úgy állunk a dologhoz, hogy ez egy kezelhető roham, amit bármikor leküzdhetünk, de azért nem árt komolyan venni ezeket az eseteket. Mi most ebben szeretnénk neked segíteni.

Mi az a pánikroham? Kép forrása: pinterest.com

1/6 Mi az a pánikroham?

A pánikbetegség lényege az egyénre időről időre hirtelen rátörő intenzív félelem, a pánikroham. Ez az érzés olyan elemi erejű, hogy az érintett eleinte nem is tudja, mi történik vele. Sokan azt hiszik, valamilyen súlyos betegség tört ki rajtuk (pl. szívinfarktust kaptak), mások azzal a hellyel, illetve azokkal a körülményekkel hozzák összefüggésbe a pánikrohamot, ahol az jelentkezett.

A lényeg viszont egyezik. Félelem valamitől, amit az illető nem tud kezelni. És ekkor jön a fuldokló érzés, mikor a lelki betegség testi tünetet ölt.

Koncentrálj! Kép forrása: weheartit.com

2/6 Koncentrálj!

Bármilyen nehezedre esik is, egy ilyen helyzetből csak akkor tudsz kijönni, ha tudatosítod magadban, hogy éppen mi történik veled.

Ez lehet, hogy az elején nem lesz olyan egyértelmű, ezért kezdetben inkább csak levegő után kapkodsz majd, de aztán percek múltán rájössz, hogy képes vagy levegőt venni.

Csendesítsd le a környezetedet és koncentrálj csak és kizárólag a légzésedre.

3/6 Feküdj le!

Mikor egy ilyen roham elkap, érdemes egyből valahova ledőlnöd, hiszen ebben az állapotban sokkal könnyebben megy a levegővétel is. Feküdj hanyatt és jelölj ki a plafonon egy pontot, amire koncentrálhatsz.

Vegyél mély levegőt az orrodon, majd egyenletesen fújd ki a szádon.

Fontos, hogy ne kapkodj, szépen lassan végezd a gyakorlatot és csak és kizárólag a légzésedre figyelj. Most nem létezik semmi más csak te és az a pont, amire koncentrálsz.

Készülj rá! Kép forrása: thelittleduckwife.com

4/6 Készülj rá!

Sajnos arra is fel kell készülnöd, hogy ez nem csak egyszer történhet meg veled. És általában a legváratlanabb szituációkban, ezért minél előbb meg kell tanulnod, hogyan lehetsz rajta úrrá.

Az alapos és mély légzés alapfeltétele a megfelelő kilégzés. Lazán, kényelmesen ülj, vagy feküdj, arcizmaidat lazítsd el.

Lélegezz ki minden levegőt a tüdődből, szád legyen kissé nyitva és érezd, ahogy minden gond távozik ezzel a kilégzéssel.

Majd nyugodtan, erőlködés nélkül lélegezz be orron át. Ismételd mindaddig, amíg nyugalom árad szét a testedben.

A gyakorlat segít a tüdő méregtelenítésében, megnyugtatja a szívet és a légzőszerveket. A mindennapok idegi feszültsége közepette is segít megtalálni a belső középpontunkat.

5/6 Zenével könnyebb

Ha kezdetben könnyebb úgy ellazulnod, hogy a háttérben megy egy lágy zene, akkor nyugodtan tegyél be egy nyugtató dallamot, mert ez csak segíteni fog az ellazulásban.

Érdemes meditatív zenét hallgatnod, vagy ún. természet zaját, ezek segíteni fognak a koncentrációban. A gyakorlat közben ugyanaz, mint azt már előbb kifejtettük.

Lélegezz bemélyeket, majd fújd ki lassan az összes levegőt a tüdődből.

Közben koncentrálj arra, hogy a kilégzéssel távozik belőled mindaz a félelem, amit érzel a roham közben. Hidd el, ez igazi nyugtató lesz számodra!

Meditálj! Kép forrása: bloglovin.com

6/6 Meditálj!

A meditáció is egyfajta légzéstechnika, hiszen kizárólag a légzésedre kell koncentrálnod és arra, hogy a tudatodat kiürítsd.

Ha napi tíz percet szánsz meditációra, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem lesz több pánikrohamod.

Ha kell, alkalmazz vezetett meditációt, ahol konkrét gyakorlatokkal érheted el ezt a kellemes állapotot. A lényeg, hogy találd meg a belső harmóniádat és győzd le a félelmeidet!