Őszinteség kontra hazugság, avagy kinek mennyit mondj el

Szabó Erzsébet
Írta: ,

A legtöbb ember sokkal többet hazudik, mint azt gondolná magáról, legalábbis ezt támasztják alá a felmérések. Ennek részben az az oka, hogy szeretnénk magunkat jobb fényben feltüntetni, részben pedig az, hogy már szinte gondolkodás nélkül szelektálunk, kinek mit mondjunk el.

Mit mondjunk el a szüleinknek?

Gyermekként elsődleges támasznak számítanak a szülők, egészen kamaszkorig, amikor már megpróbáljuk kicsit háttérbe szorítani őket.

Akkortájt igyekszünk lavírozni az igazság és a ferdítés között, főleg azért, hogy elkerüljük a büntetést és a csalódottságot. De mi a helyzet felnőttkorban? Ekkor már főként az számít, mennyire élünk harmóniában a szüleinkkel.

Egyesek teljesen különböznek felmenőiktől, más elveket, nézetek vallanak gyakorlatilag minden téren. Ilyen esetben érthető, hogy nem kívánunk mindent megosztani az idősebb korosztállyal, sejtjük, hogy úgysem tudnának azonosulni velünk.

Próbálkozni azért lehet sőt, kell, de ha úgyis túlaggódják a helyzetet, vagy még mindig gyermekként bánnak velünk, akkor érdemesebb utóbbi tisztázására fordítani az energiáinkat.

Mit mondjunk el a kedvesünknek?

A szerelmünk már egészen más tészta, legalábbis, ami az őszinteséget illeti. Onnan tudhatjuk, hogy a megfelelő emberrel vagyunk, ha nincs olyan téma, esemény, amit ne mernénk elmondani a párunknak.

Ez minden felnőtt kapcsolat alapja, hiszen a megoldást, a kompromisszumot is mindig közösen kell keresni, szem előtt tartva a viszony érdekeit.


Ne legen tabu! 5 kényes téma, amiről az esküvő előtt beszélnetek kell


Igazából nincs kivételes eset, legfeljebb olyan, amikor a nagy beszélgetés előtt egy másik, szívünkhöz közelálló emberrel is megosztjuk aggályainkat, de a kedvesnek minden fontosabb történésről tudnia kell.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy folyton a nyakába kell zúdítani a gondjainkat, főleg nem akkor, ha az érkező tanácsokat sosem fogadjuk meg. Ugyanakkor hazudni egy kapcsolatban meglehetősen intő jel a minőségére vonatkozóan.