Ősszel boldogabbak vagyunk, mint nyáron? Így hozzák el a belső nyugalmat az ősz csodái

Írta: ,

Becsöngettek, színesedik az erdő és kevesebb a madárfütty. Ahogy nagy lendülettel újra belevetettük magunkat a munkába, nem is számoltunk a szabadság utáni pazarló energia-gazdálkodás következményeivel. Itt az őszi szünet és félő, hogy olyan fáradtak leszünk, mint nyár elején, szabadságolás előtt, hacsak... Nézzük, milyen alternatívái vannak a „hacsak”nak!

Színek, ízek Kép forrása: blulilly.tumblr.com

1/5 Színek, ízek

Minden évszaknak megvannak a saját ajándékai, melyeket a többiektől hiába várnánk. Az ősz az érés, a dolgok rendeződésének, kiforrásának időszaka és milliónyi meleg árnyalat bölcsője. Igazi fényfürfőt ígér az őszi erdő, de egy belvárosi park is képes elkápráztatni, ha ebédidőben kisétálunk fél órára.

Ki ne hagyjuk a vénasszonyok nyarának fényeit! A sárga több, mint ötven árnyalata veri vissza a napfényt és tölt el melegséggel, vidámsággal és megnyugvással.

Vitaminbomba-hegyek – ezt találjuk a piacon. Minden olyan zöldség és gyümölcs mostanra érik be, amelyek vitamintartalma téli tartalékaink alapja. Együk magunkat egészségesre és energikusra a friss gyümölcsökből és zöldségekből, készítsünk néhány kivételesen finom, gyors levest, hogy magunkkal vihessük a munkahelyre is!

2/5 Szórakozás, kint és bent

Lehűlt már annyira a levegő, hogy több ideig lehet a szabadban sportolni, de még nem fázunk fel. Az átmeneti időszak igazi ajándéka ez a lehetőség, tehát sipirc a szabadba hétvégente!

 Ha rossz az idő, akkor sem kell visszariadni egy kis sétától, legfeljebb vidám színű gumicsizma és esőkabát kell a jobb hangulathoz.

Indul a színházi évad, a kiadók most dobják piacra a karácsonyi szezon előtti újdonságaikat, tele vagyunk őszi fesztiválokkal, programokkal is. Merítkezzünk meg a kultúrában, így szellemileg és lelkileg is felfrissülünk! Tilos a begubózás, hacsak nem a dánkotól ellesett Hyggét gyakoroljuk!

Csodásak ilyenkor a randi-helyszínek. Komolyan érdemes elgondolkodni a párkapcsolatban élőknek is egy-egy meghitt találkán, megolajozza a régi bútorokat is. Aki most keres, annak nem lesz nehéz belefeledkezni romantikus sétákba, hiszen az ősz városon és vidéken egyaránt valóságos festményket rajzol körénk.

Zárd le a régit, adj esélyt az újnak! Kép forrása: 8tracks.com

3/5 Zárd le a régit, adj esélyt az újnak!

Az ősz kiváló időszak az új dolgok elkezdésére: valamilyen új szakmát, nyelvet tanulni, új frizurát vágatni, új hobbit, klubbot keresni, főzőtanfolyamra járni stb. – és a régi dolgok befejezésére: megírni végre a szakdolgozatot, lezárni egy megromlott kapcsolatot, befejezni a lakásfelújítást.

Az adventi időszak pontosan a megtisztulásról szól, addig mindenképpen teremtsünk magunkban rendet!

Kapcsoljuk ki a fogaskerekeket! Kép forrása: locari.jp

4/5 Kapcsoljuk ki a fogaskerekeket!

Legyenek rituáléink, amelyek az őszhöz kötődnek! Ez általában is érvényes az átmeneti évszakokra: az átmenet egyik állapotból a másikba lehet fárasztó, kellemetlen, zötyögős, de mindig éréssel, fejlődéssel jár.

A rítusok segítenek értelmezni és keretbe helyezni a történéseket. Azáltal, hogy megállásra késztetnek, időt szánunk az élmények elmélyítésének.

Kényeztessük magunkat az évszaknak megfelelően! Mindenkinek van kedvenc kávézója, fürdője vagy olyan kuckója a városban vagy vidéken, ahová szívesen jár kikapcsolódni. Üljünk be meghitt beszélgetésekre, hallgassunk pihentető élőzenét, kapcsoljuk ki a fogaskerekeket a chill out jegyében!

Érzéki élmények Kép forrása: 100layercake.com

5/5 Érzéki élmények

Érzékeink számára az őszi impulzusok sokasága ajzószerként működik. A gyönyörű színek, az avas susogása, a fahéjas alma és a sütőtök illata... sorolhatnánk a csábítás ezer forrását.

Ne fogjuk vissza magunkat, feledkezzünk bele az élménybe! Minél gazdagabb érzéki élményekben az életünk, annál erőteljesebb, karakteresebb lesz a teljesítményünk. Érdekes az is, hogy az érzéki élmények a saját határaink védelmére is felvérteznek: könnyebben fogunk tudni nemet mondani, kevesebb fölösleges tevékenységet végzünk és jobban fogjuk óvni értékes én-időnket.

Szeressük ezt az ezerszínű évszakot és töltődjünk fel a közelgő télre!