Az optimisták tényleg tovább élnek, mint a pesszimisták?

Szőke Angéla
Írta: ,
Az optimisták tényleg tovább élnek, mint a pesszimisták?

Kép forrása: unsplash

Abban hiszel, hogy minden jóra fordul, vagy abban, hogy úgyis minden elromlik? A pohár szerinted félig tele van, vagy félig üres? Meglepő, de az, hogy ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban mit válaszolsz, kihathat arra, hogy milyen hosszú ideig élsz. Az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia ugyanis átfogó kutatást folytatott a témában és kiderült, amit eddig is gyanítottunk: az optimista emberek valóban tovább élnek a pesszimistáknál.

A felmérés azért is figyelemreméltó, mert a megkérdezettek döntő többsége nő volt, a résztvevők közül ugyanis mindössze 1500 volt férfi és 70ezer nő. A kérdőív, amit ki kellett tölteiük, átfogó kérdéseket tett fel étkezési és sportolási szokásaikkal, káros szenvedélyeikkel (dohányzás, alkohol) illetve általános életstílusukkal kapcsolatban. Ezen kívül még optimizmus szintjeikre is kitértek, majd megvizsgálták egészségi állapotukat. 

A kutatás a nőket egy évtizeden, a férfiakat 30 éven keresztül kísérte figyelemmel és minden periódus után azt állapították meg, hogy a magukat optimistának valló nők és férfiak 11-15 százalékkal nagyobb eséllyel éltek hosszabb ideig és nagyobb valószínűséggel élték meg 85. életévüket. 

Korábbi kutatások már 2000-ben is készültek és azok is arra az eredményre jutottak, hogy a derűlátóbb emberek 19 százalékkal tovább élnek a pesszimistáknál, illetve az optimista nők 14 százalékkal kisebb eséllyel kaptak halálos betegséget, mint pesszimista társaik.  

A tudósok tehát azt a következtetést vonták le, hogy a pozitív életszemlélet egészségesebb és ezáltal hosszabb életet eredményez, azonban az okokban még mindig nem biztosak. Vannak teóriák, miszerint az egészségesebb életmód és a depresszió hiánya is szerepet játszik ebben, de ezt csak részben igazolták az eredmények. 

Inkább az lehet a válasz, hogy az optimista embereknek határozottabb céljaik vannak és több önbizalmuk ahhoz, hogy ezeket el is érjék.

A problémamegoldásban is sikeresebbek és a stresszes helyzetekben jobban tudják uralni érzelmeiket. Utóbbi faktor azért is nagyon fontos, mert az idegölő szituációk megfelelő kezelése pozitívan hat szervezetünkre.

A stressz ugyanis negatívan hatással van immunrendszerünkre, így lehetséges, hogy az optimista nők emiatt kapnak kisebb arányban sztrókot, rákot, tüdőbeteségeket és fertőzést, ahogy azt egy 2017-es felmérés kimutatta. 

Ez összecseng azzal, amit már korábbi kutatáskból tudunk, miszerint összefüggés van a stressz és a rövidebb telomerek között. A telomer - vagy teloméra - a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz, aminek szerepe, hogy a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. A rövidülés ugyanis olyan betegségekkel hozható összefüggésbe, mint a rák, szívbetegségek vagy a magas vérnyomás.

Az optimizmus és a hosszabb élet között tehát levezethető az összefüggés, de akkor sem kell kétségbeesned, ha te nem vagy kifejezetten optimista hozzáállású személyiség.

A jó hír ugyanis az, hogyha te is a borúlátó emberek közé tartozol, akkor vannak rá gyakorlatok és módszerek, hogy megtanítsd magadnak a pozitív gondolkodást. 

Ilyen módszer például az intenzív kognitív viselkedési terápia, amivel hatékonyan növelhetjük optimista hozzáállásunk mértékét. Ennek segítségével ugyanis a páciens elsajátítja annak a képességét, hogy elképzeljen magának egy boldog jövőt, amiben minden kitűzött célja és álma megvalósul. Ez a változás természetesen nem történik meg egyik napról a másikra, azonban kitartó munkával és rendszeres gyakorlással igenis sikerülhet leküzdeni velünk született búskomorságunkat és defetista hajlamainkat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!