Önkénteskedni jó! Ezeket gondold át, mielőtt belevágsz

Írta: ,

Az ősz beköszöntével mindig elkezdünk egy kicsit befelé figyelni, és jobban törődni a lelkünkkel, egészségünkkel. De ez az időszak nem csak arra jó, hogy átgondoljuk a saját dolgainkat, és azt, min változtathatunk még az év hátralévő részében, de tökéletes arra is, hogy segítsünk másoknak, akár emberekről, akár állatokról, akár a környezetünkről legyen szó. Cikkünkben elmondjuk, miért jó dolog önkénteskedni, és adunk néhány tippet arra is, hogyan érdemes belekezdened, ha erre szánnád a szabadidődet.

Egyáltalán mi az önkéntesség?

1/4 Egyáltalán mi az önkéntesség?

Az önkéntesség esetében alapvető, hogy egy olyan tevékenységről van szó, amiért nem jár sem pénzbeli, sem másmilyen ellenszolgáltatás.

Önkénteskedni valamilyen szervezet (civil, nonprofit) keretében lehetséges, és a célja az, hogy segítsünk a társadalmilag perifériára kerülteknek, a betegeknek, vagy akár tisztábbá, szebbé tenni a környezetet – egy szóval tenni valamit, amitől egy kicsit jobb lesz a világ.

Az önkéntesség akár még függőséget is okozhat, hiszen nagyon jó érzéssel tölt el, és valahol ez az, amit cserébe kapsz érte.

Miért csinálnád egyedül?

2/4 Miért csinálnád egyedül?

Önkénteskedni nem csak egymagad tudsz, de a barátaiddal akár közösen is választhattok olyan önkéntes munkát, ahol szükség van minél több emberre. Sok helyen például közösségi kerteketterápiás játszótereket építenek, ahova mindig elkél néhány dolgos kéz.

Sokan tartanak attól, hogy az önkénteskedés igazából idősebbeknek való, vagy unatkozó, korosodó háziasszonyoknak, de valójában rengeteg fiatal is csinálja szabadidejében.

Itt nem csak az állatokon segítő adománygyűjtő szervezetek jöhetnek szóba, hanem azok is, melyek idősek otthonába, gyerekkórházakba látogatnak, és felolvasásokat vagy szórakoztató programokat tartanak.

De hogy lesz minderre időd?

3/4 De hogy lesz minderre időd?

Sokan azért nem veszik számításba az önkéntesség gondolatát sem, mert eleve egy olyan dolognak tartják, ami nagyon sok időt emészt fel. Ha kevesebb szabadidővel rendelkezel, még akkor is tudsz segíteni, hiszen a már említett kert- vagy játszótérépítések például abszolút szezonális dolgok, és havonta csak egy-egy hétvégét vesznek igénybe.

Beteg vagy nagycsaládos gyerekek nyári táboroztatásai is csak alkalmanként, évente néhányszor vannak, így ez szintén opció lehet, ha kevés az időd.

Ha találsz olyat, ami tényleg a szívügyed, arra biztosan szívesebben áldozol több időt is.

Kiknek segíthetsz?

4/4 Kiknek segíthetsz?

Gyakorlatilag bárkinek, a lehetőségek száma szinte végtelen. Azért néhány helyet mi is a figyelmedbe ajánlunk, hogy könnyebben megtalálhasd a szívügyedet. Ha inkább állatokon segítenél, a Fővárosi Állat- és Növénykert mindig keres önkénteseket, ahol főképp az állatok őrzése, látogatók koordinálása a feladat, de a menhelyekkel is hasonló a helyzet, ahol állatfürdetéssel, etetéssel és hasonlókkal lehet foglalkozni. A gyerekeknek is több módon segíthetsz, csatlakozhatsz például nagyobb világszervezetekhez adománygyűjtőnek, táborokba segítőnek, mentorprogramba, vagy ellátogathatsz gyermekkórházakba is felvidítani a kis betegeket. Sok idősek otthonába pedig olyan önkénteseket keresnek, akik egyfajta „pótunoka” módon töltenek időt az idős emberekkel, akik ezáltal kevésbé érzik magányosnak magukat. Ők már azért nagyon hálásak, ha időnként beszélgetni, kártyázni vagy újságot olvasni mész el hozzájuk.