Önkénteskedni jó! Ezeket gondold át, mielőtt belevágsz

Bodnár Alexa
Írta: ,

Az ősz beköszöntével mindig elkezdünk egy kicsit befelé figyelni, és jobban törődni a lelkünkkel, egészségünkkel. De ez az időszak nem csak arra jó, hogy átgondoljuk a saját dolgainkat, és azt, min változtathatunk még az év hátralévő részében, de tökéletes arra is, hogy segítsünk másoknak, akár emberekről, akár állatokról, akár a környezetünkről legyen szó. Cikkünkben elmondjuk, miért jó dolog önkénteskedni, és adunk néhány tippet arra is, hogyan érdemes belekezdened, ha erre szánnád a szabadidődet.

Egyáltalán mi az önkéntesség?

Az önkéntesség esetében alapvető, hogy egy olyan tevékenységről van szó, amiért nem jár sem pénzbeli, sem másmilyen ellenszolgáltatás.

Önkénteskedni valamilyen szervezet (civil, nonprofit) keretében lehetséges, és a célja az, hogy segítsünk a társadalmilag perifériára kerülteknek, a betegeknek, vagy akár tisztábbá, szebbé tenni a környezetet – egy szóval tenni valamit, amitől egy kicsit jobb lesz a világ.

Az önkéntesség akár még függőséget is okozhat, hiszen nagyon jó érzéssel tölt el, és valahol ez az, amit cserébe kapsz érte.

Miért csinálnád egyedül?

Önkénteskedni nem csak egymagad tudsz, de a barátaiddal akár közösen is választhattok olyan önkéntes munkát, ahol szükség van minél több emberre. Sok helyen például közösségi kerteketterápiás játszótereket építenek, ahova mindig elkél néhány dolgos kéz.

Sokan tartanak attól, hogy az önkénteskedés igazából idősebbeknek való, vagy unatkozó, korosodó háziasszonyoknak, de valójában rengeteg fiatal is csinálja szabadidejében.

Itt nem csak az állatokon segítő adománygyűjtő szervezetek jöhetnek szóba, hanem azok is, melyek idősek otthonába, gyerekkórházakba látogatnak, és felolvasásokat vagy szórakoztató programokat tartanak.