Johari-ablak: Pszichológusok módszere az önismerethez

Kerekes Vivien
Írta: ,
Johari-ablak: Pszichológusok módszere az önismerethez

Kép forrása: ggkuna/depositphotos.com

A személyiség megismerése nem egyszerű feladat, ettől függetlenül mégis hosszú ideje foglalkoztatja az embereket ez a terület. Szakértők és pszichológusok számtalan tesztet és módszert dolgoztak ki azért, hogy közelebb kerüljünk a kérdés megválaszolásához: „Ki is vagyok én?". A Johari-ablak is ezzel a céllal jött létre, segítségével pedig te is izgalmas következtetéseket vonhatsz le saját magadról!

A Johari-ablak egy önismereti modell, amit kicsivel több, mint 60 éve fejlesztett ki két neves pszichológus.

Céljuk az volt, hogy az általuk készített, ablakra hasonlító ábra segítségével rájöjj, milyennek látnak téged a környezetedben élők, és te mennyire ismered saját magad.

A modell négy különböző területre osztja a személyiségjegyeidet: az első csoportba azok a tulajdonságok kerülnek, amiket mások tudnak rólad és te is tudod magadról; a másodikba azok, amiket amit mások tudnak, de te nem tudod magadról; a harmadikba amiket te tudsz magadról, de mások nem; az utolsóba pedig azok, amik előtted és mindenki más számára is rejtve van a személyiségedből. 

Így alkalmazd Kép forrása: gzorgz/depositphotos.com

A területek persze nem egyenlő méretűek, és folyamatos változásban vannak – attól függően, hogy mennyire ismer meg téged a környezeted, illetve te saját magad, mégis, ez a struktúra lehetőséget kínál arra, hogy rendszerezd a tudásod.

Kérd meg a barátaidat, írják össze azt az 5 tulajdonságot, ami szerintük a leginkább jellemez téged, majd (mielőtt megnéznéd a válaszaikat), gyűjtsd össze, amit te dominánsnak érzel a személyiségedben.

Az egyezések és a különbségek segíthetnek az önismeretben, és általuk egy lépéssel közelebb kerülhetsz saját magadhoz.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv