4 mondat, amit te is gyakran kimondasz, pedig csak hátráltatod velük a fejlődésedet

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 mondat, amit te is gyakran kimondasz, pedig csak hátráltatod velük a fejlődésedet

Kép forrása: unsplash

Nem csak a negatív csengésű mondatok azok, amik hátráltatják a fejlődésünket. Nyilván nem segít, ha állandóan azt mondogatod, hogy ez neked nem fog sikerülni, képtelen vagy végigcsinálni, vagy éppen nem bírod ki. De gondoltál már arra, hogy egyes inspiráló szavak, mondatok mögött is pontosan ilyen negatív tartalom húzódik?

„Minden okkal történik”

Tulajdonképpen megcáfolhatatlan ez az állítás, és valamilyen szinten nagyon hasznos: arra sarkall, hogy elfogadd azt, amin nem tudsz változtatni. Sokan azonban félreértelmezik, és helytelenül használják, ekkor viszont már a hátráltató része kerül előtérbe. Mit is jelent ez?

A „minden okkal történik” takarhat egyfajta lustaságot, nemtörődömséget is, avagy, ha úgyis úgy van jól, ahogy van, akkor minek tegyünk bármit?

Ez lényegében megegyezik azzal a felfogással, mely szerint,” ha nem tehetünk meg mindent, akkor inkább semmit se tegyünk”. Azt bizonyára te is belátod, hogy bizonyos helyzetekben nagyon jól jön az elfogadás, de a fejlődés, a személyiség építése során nem segít túl sokat, ha mindenbe belenyugszol.

„Megpróbálom”

Az a baj a megpróbálom szócskával, hogy már eleve feltételes módot takar, és akkor használjuk előszeretettel, ha egyáltalán nem vagyunk biztosak a sikerben. Ez persze sokszor előfordulhat, és természetes is valamilyen szinten, de ha valóban fejlődni szeretnél, akkor a „megpróbálom” helyett célszerűbb lenne határozottabb kifejezésekkel bátorítanod magadat. Elvégre, ha nem bízol a saját sikeredben, az eredményességedben, akkor sokkal nehezebben fogsz célt érni, mintha már eleve úgy állnál hozzá, hogy minden tőled telhetőt megteszel – és ez már önmagában is siker!

„Csak akarni kell”

Gyakran elhangzik ez a mondat, akár saját magunk bátorítására, akár mások lesajnálására. Ami biztos, hogy sajnos csak részben igaz, mert az akarás önmagában nem elég. Minden ott kezdődik, hogy valamit el akarunk érni, ez tény, de azért figyelembe kell venni a körülményeket, és reálisan kell nézni a helyzetet. Bizonyos szint után a puszta „akarás” egyszerűen nem elég, annál jóval többre van szükség. Tehát, akarhatsz te több pénzt keresni, ha így is két mellékállást vállaltál, és még tanulsz is, akkor be kell látnod, hogy neked is csak 24 órából áll egy nap.

Az akarás megvan, a szándék is, és bizonyára mindenhol nyitott szemmel jársz, de ha állandóan ezt a monológot ismételgeted magadnak, akkor csak lelkiismeret furdalást, elégedetlenséget generálsz – márpedig ez a legkevésbé sem fogja segíteni a fejlődésedet.

Persze nem szabad átesned a ló túloldalára sem, mert a másik véglet az, hogy csak névlegesen akarod a változást, a sikert, valójában nem teszel érte semmi érdemlegeset. A végeredmény azonban ugyanaz: ezzel a mondattal egyszerűen nem jutsz előre, felesleges tehát mantráznod magadnak.

„Arra van időd, amire szánsz”

4 mondat, amit te is gyakran kimondasz, pedig csak hátráltatod velük a fejlődésedet

Szintén megcáfolhatatlan ez az állítás, de csak bizonyos szintig. Az előző mondathoz hasonlóan, ezzel is az a baj, hogy nagyon komoly belső feszültséget tud generálni benned, mert ugyancsak azt hangsúlyozza, hogy nem vagy elég kitartó, tehetséges, vagy ami még rosszabb: lusta vagy és tehetségtelen. Ha ilyeneket mondogatsz magadnak, akkor azzal nem segíted sem a lelki békédet, sem a fejlődésedet. Mindenkinek fel kell ismernie, ha a határait feszegeti, és időnként hagyni kell, hogy kicsit stagnáljunk.

Furcsa, hogy ezt pont a fejlődés kapcsán említjük meg, de még az élsportolóknak is vannak pihenőnapjaik, mégpedig azért, mert ők pontosan tudják, hogy az izomregenerálódáshoz idő és lazítás kell. Nos, ez pontosan így van a hétköznapok során is: kell a szünet, különben jön a sérülés, és lassul a fejlődés. Semmi rossz nincs abban, ha néha a kisördögödre hallgatsz, és tudatosan lustálkodsz! Nem gépek vagyunk, hanem emberek, úgyhogy sem ennek a mondatnak az ismételgetése, sem a megrögzött betartása nem fog garantált sikert hozni senkinek.

Képek forrása: soleg/Depositphotos.comIgorVetushko/Depositphotos.com