Önfejlesztés felsőfokon - Hogyan kezeld jól az építő kritikát?

Stumpf Bea
Írta: ,

Te is mindig irigyelted azokat, akik szuperül fogadták a kritikát? Mindig is szerettél volna fejlődni abban, hogy ha valaki segíteni akar neked, akkor az automatikus reakciód ne az legyen, hogy megsértődsz. Hidd el, aki építő kritikával illet, valójában a javadat akarja, így a legfontosabb, hogy csak a pozitívumokat építsd be, a negatívumokat pedig engedd el. Lássuk azt a néhány egyszerű lépést, amivel ezt elsajátíthatod!

Állítsd meg, mielőtt elindul Kép forrása: plus.google.com

Lehet, hogy már azelőtt felhúzod magad, hogy belekerülnél a szituációba, így amikor ott vagy, már nem tudod kontrollálni, hogy mit gondolsz vagy mondasz. Jó taktika ilyenkor, hogy a legelső pillanatban megállítod a gondolatmeneted és gyorsan eltereled a figyelmed.

Ne hergeld bele magad abba, hogy mit rontottál el vagy mit csináltál rosszul, hiszen ezzel már az elején rossz alapokra helyezed a beszélgetést.

Tipp: Ha nehézségeid akadnak a gondolataid elterelésével, akkor egyszerűen csak kezdj el számolni és juss el legalább ötvenig. A kulcs a koncentráció.

Koncentrálj a fejlődésre Kép forrása: ninzbeauty.com

Amikor valaki kritizálja a munkád, az életed vagy az elért teljesítményeidet, ne az legyen az első gondolatod, hogy valaki bánt és rosszat akar neked.

A kritikát, ha a megfelelő embertől jó szándékkal vezérelve érkezik feléd, jobb, ha megbecsülöd és beépíted.

Tipp: Próbáld meg tudatosítani magadban, hogy szuper építő kritikát kapni, hiszen lehet, hogy vannak olyan tényezők, amit a saját szemszögedből nem látsz, mások pedig külső szemlélőként könnyedén észrevesznek.