Önbizalmat ad és a memóriát is javítja – ez a tánc elképesztő ereje

Kerekes Vivien
Írta: ,

Mikor táncoltál utoljára? Tavasszal egy ismerősöd esküvőjén, néhány hete egy buliban, vagy pár órája a lakásodban, amikor senki sem látott? Időnként mindenkinek jól esik – sőt, szinte kötelező - bekapcsolni a zenét, és egy kis mozgással megszabadulni a felgyülemlett stressztől. Remekül hat a lelkivilágodra, könnyen formázhatod vele az alakod, sőt, ezek a kutatások most azt is elárulják, milyen elképesztő hatásai lehetnek egy-egy mozgásformának a hétköznapokban!

A profi táncosok nem szédülnek. Miért?

Szakértők szerint minden negyedik ember megtapasztalja a hosszabb ideig tartó szédülést élete során.

Egy londoni egyetem kutatói ezzel kapcsolatban indítottak egy felmérést, és végül meglepő megoldást találtak a problémára.

Vizsgálataik során felfigyeltek arra, hogy a profi balerinák agya egészen eltérő képet mutatott, mint azoké, akik maximum a diszkóban szoktak táncolni.

 Amikor ugyanis a balett táncosoknál bekövetkezne a szédülés, az agyuk bizonyos területei sokkal kevésbé érzékenyek erre az impulzusra.

Noha orvosok már elkezdtek dolgozni egy hatékony gyógymódon, de amíg nem állnak elő egy tökéletes megoldással, érdemes akár otthon begyakorolnod néhány balett mozdulatot.

Tényleg okosabb lehetsz a táncolástól? Kép forrása: 500px.com

Ha táncról beszélünk, leginkább olyan információkat hallani, hogy mennyire jót tesz a vérnyomásnak és megerősíti az izmokat.

Arról viszont már ritkábban beszélnek, hogy akár még okosabb is lehetsz tőle, sőt, a memóriádon is javíthat!

Egy kutató csoport 21 éven át vizsgált 75 év körüli embereket, hogy kiderítsék, milyen tevékenységekkel tudják a leginkább megakadályozni az Alzheimer-kór kialakulását, és egyúttal élénken tartani a gondolkodásukat.

A biciklizés, úszás és mini golfozás semmilyen hatással nem volt az agyukra, ellenben az olvasás 35%-kal, a keresztrejtvényfejtés 47%-kal, a táncolás pedig 76%-kal csökkentette az agyban előforduló problémák valószínűségét!

Arról nem is beszélve, hogy közben nagyon energikusnak és vidámnak érezték magukat!