„Karolj át, kérlek!” – Az ölelés meghökkentő mentális hatásai

Marity Mira
Írta: ,
„Karolj át, kérlek!” – Az ölelés meghökkentő mentális hatásai

Kép forrása: unsplash.com

Tudjuk, hogy nagyon jóleső és biztonságot ad, hogy lehet egy szerelem kezdete vagy a barátság kifejezése. Tudjuk, hogy szükségünk van rá, ha rossz a kedvünk, elesettek vagyunk vagy sírunk valamiért. Mindez igaz az ölelésre, de a tudomány csak most kezdi értelmezni, hogy fiziológiailag, lelkileg és mentálisan miként hat az emberre, ha szeretettel átkarolják.

Tombol a szeretet az ölelés alatt

Ha az ember egy emocionálisan kritikus szituációban találja magát és a szavak kudarcba fulladnak, legtöbbször az ölelés mond el mindent helyettünk. A gesztusnak óriási megnyugtató ereje van minden helyzetben, amelyben olyan intenzív negatív érzelmek törnek felszínre, mint a gyász, csalódás vagy félelem. Ám emellett számos mindennapi pozitív történésnél is jelen van, például a családunk iránt érzett szeretet, a barátság vagy a szerelem kifejezésénél.

Ha törődünk valakivel, megöleljük – ez pedig a kutatások szerint nagy mennyiségű oxitocint, vagyis a kötődésért, bizalomért és szeretetért felelős hormont vált ki szervezetünkben. Így tehát, ha valakit átölelünk, szó szerint elmélyítjük vele az érzelmi kapcsolatunkat biokémiai szinten.

„Karolj át, kérlek!” – Az ölelés meglepő mentális hatásai

Ez történik a testtel ölelés közben

De mi határozza meg azt, hogy hogyan ölelünk? A mozdulat egy olyan emocionálisan orientált magatartás, amelynek ingere az agyi idegsejtek érzelmi és elektromos hálózatában keletkezik. Az ölelés maga két neuronhálózaton alapul, motorvezérléssel indul és kombinálódik az érzelmi feldolgozással a limbikus rendszerben. Ez megmagyarázza, hogy az ölelés miért nem csupán csak a karok szimpla mozgása és két test egymáshoz nyomódása. Ez a szeretet és a támogatás markáns gesztusa, amely egyenesen az agyunk érzelmi központjában generálódik és hat.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!