Mi az az öko-szorongás, és honnan tudhatod, hogy nálad is fennáll-e?

Téklesz Rita
Írta: ,

A nemrégiben megjelent sokkoló tanulmányok szerint már túl vagyunk azon a határon, ahonnan még vissza lehetne fordítani a klímaváltozás pusztító hatásait… Nap mint nap jelennek meg a hírek az erdőtüzekről, az olvadó jégsapkákról, a tomboló viharokról, így nem csoda, hogy ezek a jelenségek már tényleg átszövik a mindennapjainkat és folyamatosan jelen vannak gondolatainkban – ez pedig szorongáshoz és akár pánikhoz is vezethet. De mi is pontosan az öko-szorongás, és mi utal arra, hogy nálad is fennáll?

Az ENSZ tanulmánya szerint 2040-re már a mindennapokban is érezhetővé válik a klímaváltozás hatása, csökkenni fog az élelmiszer mennyisége, egyre több erdőtűz lesz és a korallok tömeges kihalása várható. A jeleket már nem lehet tovább a szőnyeg alá söpörni, és ez okkal ültet belénk félelmet – persze mindannyian tehetünk azért, hogy csökkentsük a negatív hatásokat, kezdve a környezettudatos háztartásvezetéstől az önkénteskedésig, azonban ettől még nem biztos, hogy a lelkünk megnyugszik.

Mi is az öko-szorongás?

Pszichológusok szerint a klímaváltozástól, illetve a természeti katasztrófáktól való félelem már-már akkora méreteket ölthet egy emberben, hogy az folyamatos szorongást okoz.

Két csoportra lehet osztani az öko-szorongást: az egyiknél az emberek ténylegesen a katasztrófáktól rettegnek, míg a másiknál inkább attól, hogy megváltozik minden körülöttünk a klímaváltozás miatt, és maga a gondolat nyomasztó, hogy itt valóban az egész bolygónk érintett.

Mi az az öko-szorongás, és honnan tudhatod, hogy nálad is fennáll-e?Kép forrása: Gudella/Depositphotos.com

Vajon nálad is fennáll?

Tulajdonképpen az öko-szorongás tünetei megegyeznek az általános szorongáséval: megnövekedett stressz-szint és pánikrohamok, amelyeket a klímaváltozással kapcsolatos hírek váltanak ki, kínzó gondolatok, étvágycsökkenés és alvászavar. Lényegében egy krónikus félelem uralkodik az emberben, aminek a tárgya akár a világ teljes kihalása is lehet. Ennek pedig hosszú távon a szociális kapcsolatokra és az egészségi állapotra is hatása van – csökken az immunrendszer aktivitása, emésztési problémák léphetnek fel, sőt, olyan mentális zavarok is jelentkezhetnek, mint a memóriavesztés vagy az agresszió.

Mit tehetsz ellene?

Mint minden szorongásos betegségnél, itt is elsősorban a környezetünk, tehát a család és barátok megértő hozzáállása, támogatása a legfontosabb.

Aztán ott van a közösségi média, aminek negatív pszichológiai hatásait már számtalan kutatás bizonyította – persze fontos, hogy tisztában legyünk a körülöttünk zajló dolgokkal, ám előfordulhat, hogy az üzenőfalunkon csak az ijesztő, megrázó képek és videók fogadnak, amelyek tovább fokozzák a szorongást.

Kétségtelenül sokat segíthet, ha magad is teszel a dolog ellen a lehetőségeidhez mérten, tehát például biciklivel mész a munkába, szelektíven gyűjtöd a szemetet, csak a minimálisan szükséges mennyiségben használod a vizet, áramot stb. Az is megnyugtathat némiképp, ha leírod a félelmeid, és akár egy akciótervet is készítesz a legrosszabb forgatókönyv esetére. Persze, ha már a mindennapjaidra is negatív hatással van az öko-szorongás, érdemes lehet szakember segítségét kérni.