Nyugtató praktikák a stresszesebb időkre

Írta: ,

Legyen szó vizsgaidőszakról, magánéleti gondokról, esetleg munkahelyi problémákról, sokszor nem tudjuk helyükön kezelni a dolgokat, és felidegesítjük magunkat. Íme, néhány természetes praktika, melyekkel könnyen búcsút inthetünk a bennünk lévő feszültségnek.

Egy kis stressz nem baj

1/7 Egy kis stressz nem baj

Bármennyire is rossz érzés, az idegeskedés nem feltétlenül jelent rosszat, ugyanis megkülönböztethetünk pozitív, illetve negatív stresszt is.

Igaz ugyan, hogy az utóbbi romboló hatású, viszont az előbbivel motiváltabbá, élénkebbé válunk, ezért nem baj az, ha olykor kicsit szaporábban ver a szívünk, ugyanis ez azt jelenti, hogy az adott dolog fontos nekünk.

C-vitamin, az immunerősítő antidepresszáns

2/7 C-vitamin, az immunerősítő antidepresszáns

Szinte nincs is olyan gond, panasz, amire ne lenne jó a C-vitamin.

Kutatások ugyanis bebizonyították, hogy az aszkorbinsav amellett, hogy erősíti az immunrendszert és ragyogóvá varázsolja a hajat, illetve a bőrt, még a stressz csökkentésében is nagy szerepet játszik, mivel stabilizálja a vérnyomást és helyreállítja a kortizol hormon szintjét.

Mivel az állandó stressz kedvez a különböző betegségek kialakulásának, a C-vitamin így több oldalról is védekezik ellene, tehát ha tehetjük, fogyasszunk annyi narancsot, grapefruitot, vagy ananászt, amennyit csak tudunk!

Étcsokoládéval a jó közérzetért

3/7 Étcsokoládéval a jó közérzetért

Sokat hallani arról, hogy az édességek mennyire meg tudják dobni a szervezetünkben a boldogsághormon szintjét, viszont ha mellette egészségesek is szeretnénk maradni, akkor ne kapkodjunk be mindenféle csokit, kekszet, sütit!

Helyettük nyúljunk inkább ét- vagy keserű-csokoládéhoz, melyek kifejezetten jó hatással vannak fizikai, valamint lelki állapotunkra. Természetesen ne egy egész táblával együnk meg belőle 10 perc alatt, mivel pár kocka is elég ahhoz, hogy érezzük pozitív hatásait!

Spenót, nem csak Popey-nek

4/7 Spenót, nem csak Popey-nek

Gyerekkorunk utált főzeléke a legegészségesebb ételek közé tartozik, mely nem mellesleg kitűnő nyugtató is egyben, ugyanis a benne található rengeteg magnézium javítja a stressz tűrő képességünket.

Naponta egy csésze spenót biztosítja a szükséges magnéziumszint kb.

40%-át, sőt, a migrénes fejfájást, és a menstruációs panaszokat is gyorsan megszűnteti magas vastartalmának köszönhetően.

Levendula, a jó illatú nyugtató

5/7 Levendula, a jó illatú nyugtató

A levendula az egyik legjobb és legismertebb nyugtató hatású gyógynövényünk, melynek külön jó oldala, hogy igen kellemes illattal is rendelkezik, így párologtatáshoz is bátran használjuk lakásillatosítóként.

Teaként fogyasztva nyugtatja az idegeket és elűzi a stresszt, míg a fürdővízhez adva a megfeszült, begörcsölt izmokat lazítja el és megszünteti a gyomorpanaszokat. Bármelyik alkalmazási módját is választjuk, lazító hatását minden esetben megtapasztalhatjuk.

Tejjel a nyugodt alvásért

6/7 Tejjel a nyugodt alvásért

Nagymamáink rengeteg panaszra – legyen az testi, vagy lelki- langyos tejet ittak. Jól is tették, hiszen valóban ellazít, elűzi a félelmet és enyhén álmosít, mivel rengeteg B-vitamint tartalmaz, mely köztudottan nyugtatja az idegeket, nem hiába fogyasztották- és fogyasztják sokan még ma is- elalvás előtt, ráadásul a vérnyomást is alacsonyabban tartja.

Ezért ha nem jön a sok stressz miatt álom a szemedre, töltsd meg vele a poharad, és kortyolgass el belőle!

Omega3 a boldogsághormonok győzelméért

7/7 Omega3 a boldogsághormonok győzelméért

Bizonyára mindenki tisztában van az Omega3 szív-és érrendszerre gyakorolt jótékony hatásairól, viszont nemrégiben összefüggést találtak a hiánya és a hangulatingadozások közt is.

Ez a többszörösen telítetlen zsírsav ugyanis gátolja a stresszt okozó hormonok működését, és ezzel egyidejűleg növeli a szerotonin szintet, amely a boldogságunkért és a jó hangulatért felelős.

Így tehát ha feszültebb időszakunkat éljük, fogyasszunk több tengeri halat, valamint olyan növényi olajokat (pl. kukorica- vagy szőlőmag olaj) amelyekben nagy arányban található meg az omega3.