Te is nyugodtabbnak érzed magad takarítás után? Több pozitív hatása van ennek, mint hinnéd

Szirák Viki
Írta: ,
Te is nyugodtabbnak érzed magad takarítás után? Több pozitív hatása van ennek, mint hinnéd

Kép forrása: bnenin/depositphotos.com

Ha a te otthonod sem ragyog mindig a tisztaságtól, nem vagy egyedül. De azt gondoltad volna, hogy a rendetlenség sokszor stresszhez, sőt, szorongáshoz is vezethet? Egy felmérés szerint az emberek fele boldogan élne tovább, ha a holmijainak egy jelentős részétől megválna, azonban sokszor hajlamosak vagyunk olyan tárgyakhoz ragaszkodni, amikre semmi szükségünk, ezzel megteremtve a káosz érzését a négy fal között.

A takarításnak egyébként elég sok előnye van.

Valószínűleg most még rázod a fejed, hiszen kinek van kedve porszívózni, ha helyette akár olvashatna vagy szimplán csak pihenhetne a kanapén ülve?

A Kaliforniai Egyetem kutatása viszont azt vizsgálta, 30 párkapcsolatban élő embernek milyen magas a stresszhormon-szintje.

Érdekes módon azoknak, akik bevallották, hogy az otthonuk kissé rendetlen, a szervezetükben sokkal magasabb volt a kortizol nevű hormon szintje egy átlagos nap során.

A férfiakra viszont ez kisebb hatással volt, ami ismét megerősítette, hogy őket kevésbé idegesíti a rendetlenség.

Egy brit lap felméréséből pedig az is kiderült, hogy önmagában nem csak a rendnek, de a takarításnak is vannak előnyei.

Például napi 20 percnyi aktív mozgás nagy mértékben lecsökkentheti a depresszió esélyeit - és ez nem csak akkor érvényes, ha sportolsz!

Ha aktívan takarítasz, akkor annak hasonló hatásai vannak, és te magad is azt érezheted, hogy jobb hangulatban vagy egy idő után.

3000 embert kérdeztek meg ezzel kapcsolatban, és kiderült, hogy a házimunka hatására a stressz-szintjük és a szorongásuk szintje 20%-kal csökkent, mire a rendrakás végére értek.

És tényleg van abban valami, hogy milyen jó érzés körbenézni a tiszta lakáson, ugye?

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!