Ki gondolta volna? A nyári depresszió tényleg létezik

Szirák Viki
Írta: ,
Ki gondolta volna? A nyári depresszió tényleg létezik

Kép forrása: unsplash

Gondoltad volna, hogy épp a napsütéses nyár legmelegebb napjai egyesek számára kimondottan nehéz időszaknak számítanak? Ha te is közéjük tartozol, ne aggódj, nincs veled semmi baj: a nyári szomorúság ugyanis létező jelenség, és sokakat érint! Most eláruljuk, mi ez és pontosan miért alakul ki.

Talán te is hallottál már a SAD nevezetű jelenségről, amit sokan szezonális affektív betegségként emlegetnek. Általában a téli időszakban csap le az emberekre; amikor az évszak hűvösebbre vált, és hosszabb ideig van sötét, ritkán süt ki a nap, sokan megmagyarázhatatlanul elkeserednek, erőtlenné válnak, megfájdul a fejük, sőt, hangulatingadozással is küzdenek.

Amit viszont kevesen tudnak, hogy az emberek 10 százalékánál ez nem a téli szezonban jelentkezik, hanem épp a nyár legklasszabb, legmelegebb napjain, amikor a többség vidáman indul neki egy kirándulásnak vagy nyaralásnak.

Ha pedig jobban belegondolsz, rájössz, hogy tényleg van mögötte érthető indok. A nyári időszak ugyanis sokak számára kissé céltalanná válik; a munkahelyeken lelassul a tempó, az iskolában szünet van, ha pedig még diák vagy, azon kaphatod magad, hogy nincs mit csinálnod otthon. Az idő olyannyira meleg, hogy nem sok kedved van kimozdulni otthonról a hétvégén, és nehezebben viseled el a hétköznapokat is.

Ki gondolta volna? A nyári depresszió tényleg létezik

Ebből tudhatod, hogy nálad is ez a probléma

Akárcsak a téli depressziónál, úgy a nyárinál is vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy te is a SAD betegséggel küzdesz. Ilyenkor megváltozik az étvágyad, nehezebben alszol, sokkal nyűgösebb vagy, és kimondottan hamar ideges leszel. Arról nem is beszélve, hogy nem igazán tudsz koncentrálni, és azok a hobbijaid sem hoznak lázba, amelyek egyébként mindig le szoktak kötni.

A hangulatod letargikussá válik, és bármennyire is szépen süt odakint a nap, te inkább besötétítesz, és ülsz otthon egyedül.

A nyári depressziót kiválthatja akár az, hogy az emberek hajlamosak a nyarat afféle piedesztálra emelni. Mindenki izgatottan várja az évszakot, mert végre el lehet menni szórakozni, szabadtéri programokat szervezni, és kihasználni, hogy jó az idő. Ezért amikor épp nem érnek rá a barátaid, vagy nincs kedved mindehhez, rosszul érzed magad, hogy nem használod ki eléggé a lehetőségeket. Emiatt akár kényszerítheted magad olyan programokra, amelyekhez nincs is hangulatod, ez pedig ugyancsak negatív hatással van az érzelmi világodra.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!