Mi nők fogékonyabbak vagyunk a mentális betegségekre – Mi lehet az oka?

Nagy Niki
Írta: ,

Nem csoda, hogy nehezebben viseljük az életet, ha nők vagyunk: évszázadokig küzdenünk kellett azért, hogy egyenlőnek ismerjenek el minket, és még ma is hatalmas a kulturális nyomás rajtunk – ugyanannyira kell dögös szexistennőnek, jó anyának és karrierista cápának lennünk –, ráadásul a hormonjaink is rendszeres liftezésben vannak. Ez a koktél sokkal fogékonyabbá tesz minket a mentális betegségekre, nem véletlen, ha nálunk sokkal gyakoribb a depresszió, a szorongás vagy a pánikbetegség kialakulása.

PTSD

A poszttraumatikus stressz szindrómára hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint ami leginkább a férfiak, ezen belül is a katonák, vagy a fegyverekkel dolgozók sajátja. Nőként azonban még ebben is legyőzzük az erősebbik nemet – egy 25 évig zajló kutatás legalábbis ezt állapította meg. Bár a férfiak több olyan élethelyzetbe kerülnek, ami kiválthatja ezt a betegséget, a nőknél mégis többször jelentkezik, ha pedig a traumatikus helyzetek milyenségét vesszük figyelembe, nem is csoda. Míg a férfiaknál általában balesetről, egy haláleset végignézéséről, háborúról, tűzesetről vagy hasonlókról szól a fáma, addig a nők inkább a szexuális jellegű traumákat szenvedik meg, mondjuk egy nem kívánt szexuális aktust.

Nem csoda, hogy egy ilyen élmény jobban megviseli az elszenvedőt, hiszen utána gyakrabban kerül majd hasonló helyzetbe, mint egy háborúból hazatérő katona.

Pánikbetegség Kép forrása: charmaineolivia.com

A pánikbetegség a szorongás egy extrém változata, de jelentkezhet attól teljesen függetlenül is. A fő különbség az, hogy míg a szorongás egy nagyjából állandósul állapot, addig a pánikrohamok néhány percig, extrém esetben néhány óráig jelentkeznek csak, ekkor viszont nagyon hevesek.

A pánikbetegség két és félszer gyakoribb nők esetében, mint férfiakéban, sőt, mi sokkal nehezebben viseljük, és olyan fajtáját szenvedjük, amely károsabb az egészségünkre. Egy kísérletben például tömegiszonytól szenvedő embereket vizsgáltak meg, és megállapították, hogy a nők tünetei kétszer olyan gyakoribbak voltak, mint a férfiakéi. Mindkét nemnél a felerősödött szívverés a legfőbb tünet, mi azonban sokkal többször szenvedünk légszomjtól és szédüléstől, mint az erősebbik nem.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!