Női kór? Kérdések és válaszok a depresszióról

Sándor Alexandra
Írta: ,

A nőknél kétszer gyakoribb, és tizenkettőből egy kamaszt érint. A depresszió koránt sem ritka, vagy „úri” betegség. Beszélni kell róla, miért alakulhat ki, milyen kapcsolatban áll az öngyilkossági hajlammal, s hogyan lehet kezelni.

Mitől alakulhat ki?

A tudomány jelenlegi állása szerint a depresszió genetikai hajlam és környezeti tényezők együttes hatására vezethető vissza.

Bizonyos események és állapotok viszont megnövelhetik a kialakulásának kockázatát – akár hosszú távon is.

Ezek közé tartozik a krónikus alváshiány, a súlyos személyes konfliktus, a fizikai, szexuális vagy szellemi bántalmazás, a mindennapokban változást előidéző nagy életesemények (például gyermek érkezése vagy nyugdíjba vonulás), valamilyen súlyos betegség diagnózisa, a szerfüggőség és a társadalmi elszigetelődés is.

Ilyenkor az első lépés a közvetlen kiváltó tényező azonosítása, utána következik a tágabb perspektíva, tehát a hajlamot tükröző családi kórtörténet figyelembe vétele.

Gyerekek is lehetnek depressziósak?

Igen. Náluk is ugyanazok a tényezők játszhatnak szerepet a betegség kialakulásában, mint a felnőtteknél: az egészségi állapot megváltozása, jelentős életesemény, genetikai hajlam, továbbá az „örökölt” szokások és életszemlélet.

Talán sokkoló adat, hogy becslések szerint a jóléti államokban a gyerekek 2,5%-a depressziós, míg a kamaszoknál ugyanez az arány akár 8% is lehet.

A fiatalabb korosztály tünetei némileg eltérnek a felnőttekétől, hiszen többnyire markáns magatartás-változásban nyilvánulnak meg, ami rossz hatással van a családi és baráti kapcsolatokra, az iskolai előmenetelre, illetve a szabadidős tevékenységekre.

Akár figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD), rögeszmés-kényszeres személyiségzavarral (OCD) vagy konduktív zavarral (CD) együtt is felütheti a fejét.