NLP, a sorsfordító módszer

Sütő Gyöngyi
Írta: ,
NLP, a sorsfordító módszer

Az NLP olyan készségek modelljeit írja le, amelyek sikeres emberekre jellemzőek, mégis bármelyikünk által elsajátíthatóak, és segítségükkel megváltoztathatjuk élettörténetünket. Cikkünkben rövid összefoglalást adunk róla. Aki komolyabban érdeklődik a módszer iránt, mert változtatni szeretne a közérzetén és a sorsán, annak bőséges szakirodalom és képzett NLP mesterek állnak rendelkezésére.

„N”, mint neurológiai folyamatok

Először fejtsük meg, hogy mit jelent ez a három betű: NLP.

Viselkedésünk neurológiai folyamatokból áll: az idegeket ingerek érik, majd tovább haladnak az agy felé, hogy az agy megszűrje és feldolgozza őket.

Környezetünkkel érzékelésünkön keresztül érintkezünk. Az érzékszerveink révén szerzett benyomásaink révén alakul ki belső világunk, szubjektív valóságunk.

Például a paradicsomról tudjuk, hogy piros és gömbölyű, de mindenkinek csak rá jellemző, egyéni információi és tapasztalatai vannak róla, mondjuk van, aki nyersen, van, aki püré formájában, és van, aki sülve is fogyasztja. 

„L”, mint lingvális, azaz nyelvi kifejezés

A szavak összekötik belső világunkat a külvilággal.

Ahogy az érzékszervi benyomásaink egyediek, úgy egymás belső élményei is nehezen érthetőek számunkra, még úgy is, ha szavakkal beszélünk róluk.

Aki például még nem evett paradicsomot, annak hiába magyarázzuk, hogy milyen, soha nem fogja tudni elképzelni az illatát és az ízét úgy, ahogy mi érzékeljük.

Ez az elvont fogalmakra fokozottan érvényes, mint amilyen például a „szeretet”.