NLP, a sorsfordító módszer

Írta: ,

Az NLP olyan készségek modelljeit írja le, amelyek sikeres emberekre jellemzőek, mégis bármelyikünk által elsajátíthatóak, és segítségükkel megváltoztathatjuk élettörténetünket. Cikkünkben rövid összefoglalást adunk róla. Aki komolyabban érdeklődik a módszer iránt, mert változtatni szeretne a közérzetén és a sorsán, annak bőséges szakirodalom és képzett NLP mesterek állnak rendelkezésére.

„N”, mint neurológiai folyamatok

1/5 „N”, mint neurológiai folyamatok

Először fejtsük meg, hogy mit jelent ez a három betű: NLP.

Viselkedésünk neurológiai folyamatokból áll: az idegeket ingerek érik, majd tovább haladnak az agy felé, hogy az agy megszűrje és feldolgozza őket.

Környezetünkkel érzékelésünkön keresztül érintkezünk. Az érzékszerveink révén szerzett benyomásaink révén alakul ki belső világunk, szubjektív valóságunk.

Például a paradicsomról tudjuk, hogy piros és gömbölyű, de mindenkinek csak rá jellemző, egyéni információi és tapasztalatai vannak róla, mondjuk van, aki nyersen, van, aki püré formájában, és van, aki sülve is fogyasztja. 

„L”, mint lingvális, azaz nyelvi kifejezés

2/5 „L”, mint lingvális, azaz nyelvi kifejezés

A szavak összekötik belső világunkat a külvilággal.

Ahogy az érzékszervi benyomásaink egyediek, úgy egymás belső élményei is nehezen érthetőek számunkra, még úgy is, ha szavakkal beszélünk róluk.

Aki például még nem evett paradicsomot, annak hiába magyarázzuk, hogy milyen, soha nem fogja tudni elképzelni az illatát és az ízét úgy, ahogy mi érzékeljük.

Ez az elvont fogalmakra fokozottan érvényes, mint amilyen például a „szeretet”.

„P”, mint programozott viselkedés

3/5 „P”, mint programozott viselkedés

Érzékelésünk és tapasztalataink alapján egyéni magatartásprogramokat fejlesztünk ki magunkban.

Ezek bevésődések vagy minták. Ezek határoznak meg minket, ezért vagyunk olyanok, amilyenek, és ezért reagálunk így és úgy, még akkor is, ha másképp szeretnénk.

Ha ezeket a programokat felismerjük és elfogadjuk, akkor adott esetben megváltoztathatjuk őket.

Az NLP módszer megadja nekünk a választás szabadságát, hogy rájöjjünk, nem az adott probléma az igazi problémánk, hanem a mód, ahogyan hozzáállunk.

Foglalkozz magaddal

4/5 Foglalkozz magaddal

Bármit is fedezel fel magadban, fogadd el, mint önmagad fontos részét. Vedd figyelembe legmélyebb igényeidet és vágyaidat, ne tagadd le őket, és önmagadat se becsüld le.

Gondolj arra, hogy minden jelenlegi tulajdonságod és viselkedésmódod valamikor azért jött létre, hogy segítsen téged, akár azért is, hogy megvédd magad, és életben maradj.

Tapasztalataid fájdalmas módon, de sok mindenre megtanított téged, és belső bölcsességed forrásaként használhatod őket. 

Amikor rossz a fizikai vagy a lelki közérzeted, fájdalmaid vannak, és egészséged megőrzése vagy visszaszerzése a célod, akkor tárd fel legbelsőbb szükségleteidet és érzéseidet ahelyett, hogy alkohollal, gyógyszerekkel vagy túlzott aktivitással elnyomnád őket.

Így tudatosodhat benned, mire is van szükséged ahhoz, hogy az életed kiteljesedjen

Emberi szükségletek

5/5 Emberi szükségletek

Szükségleteink Maslow szükséglet-piramisa szerint négy területre oszthatók:  

  1. fiziológiai szükségletekre (evés, ivás, alvás, légzés),
  2. biztonság iránti igényre (védelem, gondoskodás),
  3. szociális szükségletekre (szeretet, valakihez való tartozás, kapcsolat),
  4. figyelem iránti igényre (megbecsülés, elismerés).

Ha ezek közül bármelyik szükséglet nem teljesül, akkor nélkülözés, fájdalom, betegség jelentkezhet. 

Ne ragaszkodj a merev szabályokhoz, inkább alakítsd át őket. Például a munka és a sport mellett időnként lustálkodhatsz is.

Ha rájössz, hogy döntési szabadságod van, mert választhatsz különböző viselkedési módok közül, akkor ezentúl szabadabban alakíthatod az életedet. 

Cikkünk megírásához dr. Roderich Heinze és Sabine Vohmann-Heinze NLP – A tudattalan erőforrás a sikeres, örömteli életért (Holló és Társa Kiadó) című könyvét használtuk