5 népszerű személyiségteszt, ami segít sokkal jobban megismerni önmagad

Bodnár Alexa
Írta: ,

Erősségeinket és gyengeségeinket megismerhetjük anélkül is, hogy egy pszichológussal térképeztetnénk fel belsőnket. A néhány kérdéses teszteken kívül léteznek komolyabb pszichológiai alapú személyiségtesztek is, amelyek bárki számára hozzáférhetőek – cikkünkben bemutatjuk a legnépszerűbbeket ezek közül.

Vérmérséklet teszt Kép forrása: goodhousekeeping.com

A vérmérsékletek tesztje 4 személyiségtípust különböztet meg: szangvinikus, flegmatikus, kolerikus, melankolikus. Eszerint a teszt szerint általában egy vagy két típus dominál minden embernél, ezek alapján pedig megismerhetőek az erősségeink és a gyengeségeink.

A szangvinikus és a kolerikus típusok az extrovertált emberek, míg a flegmatikus és melankolikus típusok inkább introvertált, magukba forduló emberek. Ajánlott ezzel a teszttel kezdened a lélekbúvárkodást, hiszen a továbbiakban tárgyalt tesztek személyiségtípusai inkább ennek a négy nagy ágnak az altípusai.

MBTI-teszt Kép forrása: strkng.com

A mostanában egyre népszerűbb Myers-Briggs Típus Indikátor elnevezésű önismereti személyiségteszt alapja nem más, mint maga Carl Gustav Jung munkássága – a híres pszichológus elméleteit Isabel Briggs Myers öntötte olyan formába, mellyel fel lehet térképezni önmagunkat. Az elmélet négy alapvető dimenziót tart szem előtt, melyek az emberek döntéshozatalával, információfeldolgozásával kapcsolatosak.

A négy jellemző dimenziósík a következő: introvertált-extrovertált, érzékelő-intuitív, gondolkodó-érző, megítélő-észlelő. Ezen dimenziók kombinációja 16 személyiségtípust eredményez az alapján, mely kategóriák mennyire állnak közel hozzánk. A lényeg, hogy hagyj időt magadnak a teszt kitöltésre, hiszen erre legalább egy nyugodt órát számolnod kell!