Nem tudsz dönteni? Így vethetsz véget a patthelyzetnek

Sándor Alexandra
Írta: ,
Nem tudsz dönteni? Így vethetsz véget a patthelyzetnek

Döntened kellene, de hiába töprengsz a lehetőségeken, valahogy nem megy? Néhány általános érvényű – mégsem átlagos – tippel könnyen kikerülhetsz a körforgásból, amikor már készen állsz rá.

Beszélj olyanokkal, akik ugyanezen mentek keresztül

Keresd olyanok társaságát, akik hasonló döntés előtt álltak, mint most te, s már túl vannak rajta! Minél több embert találsz, aki hajlandó őszintén nyilatkozni a sorsáról, annál jobb.

Tény, hogy senkinek a tapasztalatai sem eshetnek egybe 100%-osan a tiéddel, ám ettől még rengeteget tanulhatsz közben.

Ezzel a módszerrel minden eddiginél pontosabb becslésekbe bocsátkozhatsz a következményeket illetően.


Ne aggódj! 5 meglepő tény a sikeres emberek útjáról


Az élő példák ereje megmutatja, hogy ahány élet, annyiféle értékrend – és a siker is szubjektív fogalom, hiszen lehet, hogy valaki boldog egy másfajta végkimenetellel, mint amilyet te magadnak elképzelsz.

Arról nem is beszélve, a nyílt kommunikáció révén új barátokra tehetsz szert.

Számolj a döntés utáni disszonanciával!

Kutatás bizonyítja, hogy mindannyian hajlamosak vagyunk pozitívabban tekinteni a saját döntésünkre, miután meghoztuk azt.

A jelenség hátterében olyan pszichológiai folyamat áll, amely gátolja, hogy tudatosan felismerjük és bevalljuk, ha hibáztunk.

A döntés utáni disszonancia – mint korábbi tapasztalat – ennélfogva a jövőbeli elhatározásaidra is kihat. Ne feledd hát, hogy a járt út mindig egy fokkal kedvezőbbnek tűnhet, mint a járatlan! És semmi felől nem ítélhetsz reálisan, amíg át nem élted te magad.

Szélsőséges esetben a döntés utáni disszonancia akár a valóság teljes megtagadásához, illetve egyfajta mártírszerephez is vezethet, tehát érdemes jó előre számolni vele.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba