Nem tudsz dönteni? Így vethetsz véget a patthelyzetnek

Írta: ,

Döntened kellene, de hiába töprengsz a lehetőségeken, valahogy nem megy? Néhány általános érvényű – mégsem átlagos – tippel könnyen kikerülhetsz a körforgásból, amikor már készen állsz rá.

Beszélj olyanokkal, akik ugyanezen mentek keresztül

1/5 Beszélj olyanokkal, akik ugyanezen mentek keresztül

Keresd olyanok társaságát, akik hasonló döntés előtt álltak, mint most te, s már túl vannak rajta! Minél több embert találsz, aki hajlandó őszintén nyilatkozni a sorsáról, annál jobb.

Tény, hogy senkinek a tapasztalatai sem eshetnek egybe 100%-osan a tiéddel, ám ettől még rengeteget tanulhatsz közben.

Ezzel a módszerrel minden eddiginél pontosabb becslésekbe bocsátkozhatsz a következményeket illetően.


Ne aggódj! 5 meglepő tény a sikeres emberek útjáról


Az élő példák ereje megmutatja, hogy ahány élet, annyiféle értékrend – és a siker is szubjektív fogalom, hiszen lehet, hogy valaki boldog egy másfajta végkimenetellel, mint amilyet te magadnak elképzelsz.

Arról nem is beszélve, a nyílt kommunikáció révén új barátokra tehetsz szert.

Számolj a döntés utáni disszonanciával!

2/5 Számolj a döntés utáni disszonanciával!

Kutatás bizonyítja, hogy mindannyian hajlamosak vagyunk pozitívabban tekinteni a saját döntésünkre, miután meghoztuk azt.

A jelenség hátterében olyan pszichológiai folyamat áll, amely gátolja, hogy tudatosan felismerjük és bevalljuk, ha hibáztunk.

A döntés utáni disszonancia – mint korábbi tapasztalat – ennélfogva a jövőbeli elhatározásaidra is kihat. Ne feledd hát, hogy a járt út mindig egy fokkal kedvezőbbnek tűnhet, mint a járatlan! És semmi felől nem ítélhetsz reálisan, amíg át nem élted te magad.

Szélsőséges esetben a döntés utáni disszonancia akár a valóság teljes megtagadásához, illetve egyfajta mártírszerephez is vezethet, tehát érdemes jó előre számolni vele.

Hogyan döntenél, ha csak a te számítanál?

3/5 Hogyan döntenél, ha csak a te számítanál?

A döntéshozatal legfontosabb kérdése, hogy mit tennél abban az esetben, ha senkit sem érdekelne vagy zavarna, végül mire teszed le a voksodat.

Többnyire ugyanis a külvilág elvárásainak akarunk megfelelni a saját mércénk helyett. Úgyhogy most rögtön gondold végig, hogyan határoznál, ha tudnád, hogy csakis és kizárólag a saját véleményed számít.

Ez a technika segít az intrinzik, tehát belülről fakadó céljaidra koncentrálni.

Tartsd szem előtt, hogy néha a környezetednek is azzal teszel jót, ha „önző” vagy – elvégre mindenki jól jár körülötted azzal, ha boldognak és kiegyensúlyozottnak láthat. A megfelelési kényszer viszont szinte sohasem visz helyes útra.

Kezeld okosan a félelmeidet!

4/5 Kezeld okosan a félelmeidet!

Ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad a rettegés, ugyanakkor ne is hagyd figyelmen kívül ezt az életmentő ösztönből fakadó érzést!

Egyes nézetek szerint sohasem szabadna hagynod, hogy a félelem irányítsa a döntéseidet, ám a pszichológusok úgy vélik, ez butaság: különben még eszedbe jutna gumikötél nélkül bungee jumping-olni, puszta kalandvágyból.

Az emberi döntések jelentős részét egyébként a magánytól és a bizonytalanságtól való félelem motiválja – gondolj csak arra a dilemmára, hogy érdemes-e benne maradnod egy párkapcsolatban.

Ilyenkor mindig az határozza meg a döntésedet, hogy mit akarsz, és ne az, hogy mit nem! A megvalósítás legyen tehát a középpontban, ne pedig az elkerülés.

Keress alternatívákat!

5/5 Keress alternatívákat!

Ha viszonylag kevés lehetőség között őrlődsz, és valahogy egyik sem tűnik tökéletesnek, ne feledd: az alternatívák száma csak a legritkább esetben véges.

Kérdezd meg magadtól, milyen megoldások jöhetnek még szóba, illetve lehetséges-e a meglévőknek valamilyen „turmixa”.

Amennyiben például két pasi vagy két munkalehetőség között őrlődsz, nagy rá az esély, hogy egyik sem az igazi, tehát egy harmadik opcióval jársz a legjobban: azzal, ha nem választasz senkit és semmit.

Néha pedig pont a „mindkettő” válasz a legkézenfekvőbb az „egyik sem” helyett.