4 dolog tehet arról, hogy sosem veszed észre, mi az erősséged

Szirák Viki
Írta: ,
4 dolog tehet arról, hogy sosem veszed észre, mi az erősséged

Kép forrása: unsplash.com

A hibáinkkal tisztában vagyunk, de hogy mik az erősségeink, azt sokszor még azután sem vesszük észre, hogy mások konkrétan elmondják nekünk. Hajlamosak vagyunk ugyanis rendkívül kritikusak lenni önmagunkkal szemben, és csak a rosszat látni a tükörbe nézve; holott számtalan előnyös tulajdonságunk van. A pszichológusok szerint négy oka is van annak, miért nem vesszük észre az erősségeinket.

Az erősségekkel kapcsolatban akad néhány tévhit. Ugyanis amikor ezt a szót halljuk, nem feltétlenül azok a dolgok jutnak eszünkbe, amelyekben mi jók vagyunk.

Például valószínűleg te is rögtön arra gondolsz, hogy az számít igazán erősségnek, ha valaki bátor, okos, találékony, talpraesett vagy karizmatikus. Te pedig frusztráltnak érzed magad, mert úgy gondolod, nincs meg benned egyik sem kiemelten, így nincs is semmilyen nagyobb erősséged, amire büszkének kéne lenned.

Pedig ez egyáltalán nem csak ennyiben nyilvánulhat meg! Mindenki valami másban tud kiemelkedő lenni, és egyik sem rosszabb a másiknál. Van, aki abban nagyon ügyes, hogy semmit sem halogat, más pedig abban, hogy egyedi szemszögből látja a problémákat.

Ami igazán számít, hogy tisztában légy a saját képességeiddel, és kihasználd ezt az előnyt!

Mivel a szituációkat a saját szemszögünkből látjuk, van egy dolog, ami sosem jut eszünkbe. Az, hogy néha a saját erősségeinket semmiségnek tartjuk, mert úgy érezzük, ezt bárki meg tudná csinálni.

Hogy ez nagyon egyszerű.

A helyzet viszont az, hogy ez csak neked olyan könnyű, hiszen ez az egyik erősséged; mások talán nem is képesek rá. Például tegyük fel, hogy egy munkatársad megdicsér, amiért mindig összeszedett és naprakész vagy, ezért bármikor lehet számítani rád.

Te ezt nem érzed kiemelkedő dolognak, hiszen a személyiséged része, szereted a rendet, és azt, ha minden a helyén van.

Ez viszont tényleg egy különleges képesség, hiszen akár hiszed, akár nem, nem mindenki képes rá. Ez a te erősséged!