Ez a 4 dolog tehet arról, hogy sosem veszed észre, mik az erősségeid

Szirák Viki
Írta: ,
Ez a 4 dolog tehet arról, hogy sosem veszed észre, mik az erősségeid

Kép forrása: unsplash.com

A hibáinkkal tisztában vagyunk, de hogy mik az erősségeink, azt sokszor még azután sem vesszük észre, hogy mások konkrétan elmondják nekünk. Hajlamosak vagyunk ugyanis rendkívül kritikusak lenni önmagunkkal szemben, és csak a rosszat látni a tükörbe nézve; holott számtalan előnyös tulajdonságunk van. A pszichológusok szerint négy oka is van annak, miért nem vesszük észre az erősségeinket.

Míg a barátaid, ismerőseid azt látják, hogy milyen szuper eredményeket értél el, addig te egészen másként tekintesz a helyzetedre.

Érthető, hiszen míg ők csak a végeredményt látják (például azt, hogy előléptettek a munkahelyeden), addig te tisztában vagy azzal is, mi történt előtte, milyen érzelmi hullámvölgyeken mentél keresztül, és hogyan viselkedtél.

Lehet, hogy ezt megelőzően már hónapok óta nem aludtál rendesen, sokat stresszeltél, és megállás nélkül dolgoztál – közben pedig időnként hibáztál, amiért a főnököd is leszidott.

Te ezeket is látod, és kevésbé érzed nagy teljesítménynek az előléptetésed, míg mások „csak" azt tudják, hogy mindent beleadtál, és győztél!

Mivel a szituációkat a saját szemszögünkből látjuk, van egy dolog, ami sosem jut eszünkbe. Az, hogy néha a saját erősségeinket semmiségnek tartjuk, mert úgy érezzük, ezt bárki meg tudná csinálni.

Hogy ez nagyon egyszerű.

A helyzet viszont az, hogy ez csak neked olyan könnyű, hiszen ez az egyik erősséged; mások talán nem is képesek rá. Például tegyük fel, hogy egy munkatársad megdicsér, amiért mindig összeszedett és naprakész vagy, ezért bármikor lehet számítani rád.

Te ezt nem érzed kiemelkedő dolognak, hiszen a személyiséged része, szereted a rendet, és azt, ha minden a helyén van.

Ez viszont tényleg egy különleges képesség, hiszen akár hiszed, akár nem, nem mindenki képes rá. Ez a te erősséged!

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!