Nem különcség, ha boldogtalan a karácsonyod, avagy ezek vágják tönkre az ünnepi hangulatot

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Nem különcség, ha boldogtalan a karácsonyod, avagy ezek vágják tönkre az ünnepi hangulatot

Kép forrása: Kerkezz/depositphotos.com

Karácsonykor elméletileg minden csodás, és nincs is miért panaszkodnunk, vagy éppen szomorkodnunk. A frissen sült sütemények illata belengi a lakást, csendes zene szól, odakinn szállingózik a hó, benn pedig tökéletes a harmónia és egyébként is: mindenki lazít. Vagy mégsem?

Muszáj-boldogság Kép forrása: buzzfeed.com

A legnagyobb hangulatromboló tényező karácsonykor, hogy ránk erőltetik a muszáj-boldogságot. Avagy azt, hogy elérkezett az évnek azon szakasza, amikor mindenki örül, a családjával van, teljes a harmónia és a béke.

Azonban, a reklámokat és az idilli filmeket leszámítva, a legtöbb családban szó sincs ekkora összhangról.

Mindig történik valami, ami tönkrevágja az ünnepeket, vagy legalábbis változtat az előre kigondolt menetrenden, és ha ezt tragédiaként éled meg – mert úgy véled, most tényleg mindennek működnie kellene – akkor garantáltan oda a jó hangulatod.

Az igazság az, hogy egyáltalán nem muszáj felhőtlenül boldognak lenned karácsonykor. Nyugodtan lehetsz unott, morcos, fáradt, és ettől semmivel sem leszel rosszabb másoknál.

Feltorlódnak a rossz emlékek Kép forrása: womensfashionblog.net

A karácsony családi ünnep, ez egyértelmű. De mi a helyzet azokkal, akiknek már nincs családjuk?

Vagy ez az első karácsonyuk, hogy egy nagyon fontos személy nélkül kell ünnepelniük… Az évek előre haladtával gyakran egyre nehezebb boldogan megélni az ünnepeket, bár ezen a tényen sokat segít, ha megérkezik a családba a következő generáció.

Azonban még ekkor is ott dereng, hogy a szeretett nagymamádnak már nem kell többet fát díszítened, és nem fogja agyondicsérni a párolt lilakáposztádat, ami mellett a kacsasülted elbújhat.

Részben a „muszáj-boldogság”, és a rossz emlékek feltorlódása okozta ellentét az, ami megakadályozza, hogy valóban jól érezd magadat. Ugyan minden bizonnyal megpróbálod elengedni a múltat, és a jelenre koncentrálni, ez nyilván egyáltalán nem egyszerű.

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!