Nem volt zökkenőmentes a gyerekkorod? Felnőttként az alábbi 4 előnyöd származik belőle

Szirák Viki
Írta: ,
Nem volt zökkenőmentes a gyerekkorod? Felnőttként az alábbi 4 előnyöd származik belőle

Kép forrása: unsplash.com

A nehéz gyermekkorról azonnal számtalan szörnyűség jut eszünkbe, és azok negatív következményei: a szociális problémák, önbizalomhiány, hajlam a depresszióra. Azonban most kutatók úgy döntöttek, megpróbálnak egy kicsit más szögből tekinteni erre, és megvizsgálták, milyen előnyökre tettek szert felnőtt korukra azok az emberek, akik az átlagnál nehezebb gyerekkort éltek meg.

Kaliforniában kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a nehéz gyerekkor és a művészi hajlam mennyire függ össze egymással.

234 embert vizsgáltak meg ennek kapcsán; zenészeket, táncosokat, tervezőket, színészeket és énekeseket, és arra kérték őket, határozzák meg, milyen volt a gyerekkoruk. Ezután három csoportba osztották őket a válaszaik alapján, és kiderült, hogy azok, akik kimondottan nehéznek értékelték a gyermekkorukat, felnőttként sokkal jobban át tudták adni magukat az alkotásnak.

Képesek teljesen beleélni magukat abba, amit csinálnak, kreatívabbak lettek, és ezt használták arra, hogy jobb életet teremtsenek maguknak.

Nem ritka, hogy a sokszínű képzelőerő abból fakad, hogy egy gyermek szegényebb családból származik, és nincs sok játéka.

Ezért a fantáziáját használja a játékok megteremtésére, meglátja a lehetőséget egy fadarabban is, és ennek felnőttként megvan a maga előnye.

Amikor egy gyermek nehezebb körülmények között nő fel, az agya sokkal gyorsabban elkezd adaptálódni a stresszhez. Noha az állandó stressz nem jó, bizonyos mértékben lehet előnye.

Ez azt jelenti, hogy gyorsabban megszokják a változásokat, és hamarabb képesek lesznek megoldást találni a felmerülő problémákra.

Erre tökéletes példa az, amikor két embernek egy videójátékban ugyanazt a rossz instrukciót adták egy felmérésben. Az első, aki boldog körülmények között nőtt fel, folyamatosan próbálta csinálni a feladatot úgy, ahogy elmondták neki, mert ahhoz szokott hozzá, hogy a szabályok mindig helyesek.

A második viszont nem félt kockáztatni, és új megoldást találni, mert megtanulta, hogy a szabályok a körülményektől függően változnak.