Négy tanács, amit olyan jó lett volna hallani 30 körül

Kovács Andrea
Írta: ,
Négy tanács, amit olyan jó lett volna hallani 30 körül

Harminc körül az embernek benőtt a feje lágya, már felnőtt, tudja, mit akar… ugye? Legalábbis ezt mondják. A múlt században talán még tényleg így volt, ám egyre nehezebben akaródzik felnőnünk, és harmincas éveinkben is sokszor érezzük, ehhez mi még kicsik, vagy túl infantilisek vagyunk, ezt csak a nagyok értik… Ugye, ráismersz néhány gondolatra? Felnőni huszonévesen kellene – ám nem biztos, hogy mindenkinek sikerül. Sokan szüleikre kénytelenek támaszkodni, sokan nem tudnak önálló döntéseket hozni, sokakra pedig rátelepszik egy-egy bántalmazó kapcsolat, emiatt nem tudnak megtanulni egyedül életet vezetni. Egyre kevesebben tudnak harmincas éveikre elköltözni a szüleiktől, sőt, egyre kevesebben is akarnak. Ez pedig függés a javából.

Ne hagyj ki semmit! Kép forrása: okchicas.com

Ugyanis minden lehetőség, amit kihagysz az életben, piszkálni, izgatni fog majd később. A „mi lett volna, ha” nem hagy nyugodni, elkeserít, bosszant, zavar majd, és rombolja azt a nehezen megszerzett elégedettséget, ami a tiéd… lehetne, ha nem képzelnéd el újra és újra, hogyan is alakulhatott volna, ha máshogy döntesz.

És most nem (csak) a boltból mégsem hazavitt cipőkre gondolok, hanem az időben ki nem mondott szavakra, amikre csak ott és akkor volt lehetőség, vagy a kockázatvállalásra, a komfortzónából való kilépésre is. Merj élni, és élj bátran! Ha nő vagy, akkor azért. Ha férfi, akkor azért!

Az nem felnőttség, hogy anyukádhoz jársz kajálni, az sem, hogyha a pasid tart el vagy fizeti a sulidat. Ha ez mind megvan, vizsgáld meg a véleményalakítás önállóságát, vajon függ-e a világnézeted másétól, vannak-e eredeti meglátásaid, megkönnyebbülten ismétled, amit itt-ott olvastál, vagy inkább saját koncepciókat alkotsz a világodról?

Támaszkodj a saját bölcsességedre, élettapasztalatodra (mert ebben a korban már van belőle), merj szakítani a megszokott gondolatköreiddel, nyisd ki az elméd, és légy önálló a világnézeted kialakításában is.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?