Az okai, amiért a nárcisztikus emberek bántanak másokat

Szirák Viki
Írta: ,
Az okai, amiért a nárcisztikus emberek bántanak másokat

Kép forrása: unsplash.com

Elég, ha csak egyetlen nárcisztikus személyiségű emberrel összetalálkozol életed során, és biztos, hogy onnantól kezdve igyekszel távol tartani magad tőlük. Ezeket az embereket viszont nehéz kiismerni, a cselekedeteik mögötti indokokat pedig még inkább. De egyáltalán miért olyan jó nekik, ha másokat bánthatnak, és miért viselkednek így sokszor épp azokkal, akiket a legjobban szeretnek?

Senkinek sem esik jól az, ha kap egy kellemetlen beszólást vagy negatív kritikát. Persze ilyenkor nem feltétlenül az az első gondolatod, hogy a beszélgetőtársad szándékosan akar megsérteni téged. Úgy tűnhet, mintha csak viccelődne, ilyen volna a stílusa, vagy őszinte akar lenni – legalábbis a többségük ezzel takarózik. Ám ez sosem csak ártalmatlan kritika. A legtöbb esetben észrevétlenül is veled maradnak a beszólások, csökken az önbizalmad, és elhiszed, hogy tényleg veled van a baj, holott erről szó sincs.

A nárcisztikus embereknek pont ez a céljuk. Azt éreztetik veled, hogy te vagy a hibás, kevesebb vagy, mint ők, és a negatív tulajdonságaidat igyekeznek kiemelni a jók helyett.

Egy nárcisztikus embert nem nehéz kiszúrni, elég néhány beszélgetés, és azonnal feltűnik, hogy valami nem stimmel vele. Ő az, aki mindig azt érezteti másokkal, hogy fontosabb, értékesebb, tehetségesebb, és emiatt jobb dolgokat érdemel az élettől, mint ők.

A külsejére nagyon sokat ad, mert rendkívül egoista, és az állandó tökéletességre törekszik. Nem fél kihasználni másokat a saját érdekében, az empátiát pedig csak hírből ismeri. Sosem képes beleképzelni magát egy másik ember helyzetébe, és úgy cselekedni, hogy az önzetlen legyen. A kritika a legerősebb eszköze, folyamatosan alkalmazza, hogy megbántson vele mindenkit.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba