Nárcisztikus személyiség támadása. 5 bevett taktika - Volt már dolgod velük?

Szőke Angéla
Írta: ,
Nárcisztikus személyiség támadása. 5 bevett taktika - Volt már dolgod velük?

Kép forrása: unsplash.com

A nárcisztikus emberek önbizalma többnyire attól függ, mások hogyan látják őket, hiszen legtöbbjük nem képes érdemben értékelni önmagát. Saját hibáikért, hiányosságaiért és balszerencséjükért többnyire másokat okolnak, ezt a szaknyelv „kivetítésnek” nevezi. Az alábbi öt példa bemutatja, hogy a nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő emberek hogyan vetítik ki másokra saját negativitásukat.

1. Másokra hárítják, ha hibáztak

A nárcisztikus ember lelkiismeretfurdalást okoz és bocsánatkérést követel. Az úgynevezett „gázláng módszert” előszeretettel használja. A kifejezés a Gázláng című thrillerre utal, melyben Ingrid Bergmannal akarta elhitetni a férje, hogy őrült és ehhez a gázlángot használta fel, melyet titokban manipulált, majd úgy tett, mintha az asszony képzelődne.

A Gázláng módszer tulajdonképpen egy mentális abúzus, melyben a manipulátor az áldozatot arra kényszeríti, hogy kételkedjen saját épelméjűségében, felfogásában és emlékeiben. 

2. Játsszák az áldozat szerepét

Ez is bevett nárcisztikus szokás. Provokálnak, védekezés helyett támadnak, majd a probléma megbeszélése helyett a partnert állítják be agresszornak, magukat pedig áldozatnak. A nárcisztikus férfiaknál bevett szokás, hogy miután megütik a nőt, bocsánatkérés helyett kifejtik, hogy a nő viselkedése vezetett az agresszióhoz és nem volt más választásuk, miattuk történt az egész.

Tipikus viselkedésformájuk, hogy cselekedeteiket azzal magyarázzák, azért reagáltak így, mert valójában őket bántották. Nekik sosem az igazság számít, hanem a „közönség” reakciója.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra