5 mondat, amit sose se mondj depresszióval küzdő embernek

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:
5 mondat, amit sose se mondj depresszióval küzdő embernek

Kép forrása: tripoftwo.com

A depresszió egy kezelést igénylő lelki betegség, nem pedig egyszerű levertség vagy rosszkedv, és még csak nem is a depresszióban szenvedő személyiségéhez van köze. Sajnos azonban még mindig nagyon sok tévhit kering ezzel az állapottal kapcsolatban, és sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha jóindulattal is, de az alábbiakat mondják a depressziós ismerőseiknek. Te ne legyél közöttük!

Ugyan, másoknak sokkal komolyabb gondjai vannak, mint neked! Kép forrása: topinspired.com

Igen, vannak, akik éheznek, vannak, akik háború elől menekülnek, és vannak, akik halálos betegségekben szenvednek. Ez a perspektíva azonban nem segít egy depresszióson, egyrészt azért, mert miért érezné magát jobban bárki is attól, hogy másoknak rossz, másrészt a depresszió nem a problémák reális mérlegelésén, az élethelyzetek értékelésén alapuló állapot, hanem egy betegség.

Aki depressziós, akár létező probléma nélkül is levertnek, erőtlennek, reménytelennek érezheti magát, és ez nem fog elmúlni pusztán attól, hogy másoknak is vannak gondjai.

Jobb, ha ehelyett azt mondod: Sajnálom, hogy rosszul érzed magad. Mondd meg, ha tehetek érted valamit!

Nem gondolod, hogy önzően viselkedsz? Kép forrása: thechive.com

Engedd meg, hogy megválaszoljuk a kérdést: de igen, gondolják. A depressziósoknak nem zuhant nullára az érzelmi intelligenciájuk, és pontosan tudják, hogy az állapotuk a közvetlen környezetük számára is nehézséget jelent – ettől azonban nem fogják jobban érezni magukat, ahogyan például egy mozgássérült sem tud kiugrani a kerekesszékéből, csak mert az állapota nehézséget okoz a környezetének.

Tény, hogy egy hozzátartozónk betegsége a mi mindennapjainkat is felülírja, de nem szabad elfelejteni, hogy ő az, aki a valódi problémával küzd, és hogy nem ő választotta magának ezt a betegséget.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!