5 mondat, amit sose mondj annak, aki depressziós és 5 mondat, amivel segíthetsz

Szőke Angéla
Írta: ,

Egy depresszióval küzdő embert nem könnyű megvigasztalni, felvidítani pedig szinte lehetetlen küldetés. Jobb esetben nem érünk el semmit, rosszabb esetben viszont még ronthatunk is az illető hangulatán, ha valami olyat mondunk ami rosszul esik neki. Ráadásul utóbbi sajnos előfordulhat még akkor is, ha a legjobb szándékkal közelítünk felé. Aki olyan szerencsés, hogy sosem legyintette meg a depresszió, el sem tudja képzelni, milyen érzés lehet, de ennek ellenére fontos, hogy kimutassuk segítő szándékunkat. Íme 5 mondat, amit sose mondj annak, aki depressziós és 5 mondat, amivel segíthetsz.

Amiket sose mondj:

Mindenkinek vannak rossz napjai!

A depresszió egy komoly betegség és semmiképpen nem összekeverendő azzal, mikor valakinek rossz kedve van mert esik az eső. Ezt mondani lekezelő, hiszen az jön le belőle, hogy nem veszed komolyan a betegségét.

Tudom, milyen ez.

Amennyiben valóban szenvedtél te is depresszióban és van hasznos tanácsod, rendben, de ha nem, akkor ne mondd ezt neki, mert nem tudod, milyen ez.

Yaro Felix Mayans Verfurth/unsplash.com

Másoknak sokkal rosszabb.

Egy depressziós embert nem fogsz tudni „kigyógyítani” azzal, hogy eszébe juttatod, hogy a világon háborúk dúlnak, emberek élnek szegénységben és sok a beteg, éhező kisgyerek. Ezzel a logikával azt is mondhatnánk valakinek, hogy nem lehet boldog, mert mások boldogabbak nála.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba