Egy módszer, amivel sikert érsz el: ismerd fel és kezeld a passzív-agresszív személyiséget

Kovács Andrea
Írta: ,
Egy módszer, amivel sikert érsz el: ismerd fel és kezeld a passzív-agresszív személyiséget

Kép forrása: India Earl Photography

Ááá, az tuti nem fog működni... Nem én tehetek róla… Ha előre szólsz, megcsináltam volna… Csak vicceltem, miért kell mindent magadra venned… Ja, te ezt szeretnéd? Végül is nekem mindegy ….” Ismerősek ezek a fordulatok? Van olyan ember a környezetedben, akitől folyton ezeket hallod? Akkor lehet, hogy egy passzív-agresszív személyiségű emberrel állsz szemben, úgyhogy légy nagyon észnél, mert kemény menetekre számíthatsz!

A felsoroltak egyenes következménye a sikertelenség, az elismerés hiánya, sőt, sokszor keserűen tapasztalja, hogy a szerényebb képességűek is sikeresebbek nála.

Nem csoda, hiszen saját maga elé ő gördíti a legtöbb akadályt.

Tanult tehetetlensége mártír attitűddel is társulhat, indulatossága tovább ronthatja kapcsolatai minőségét. Ha sikerül meggyőzni a pszichoterápia elfogadásáról, azzal nagy előrelépést tehet.

Az első lépés az, hogy felismerd a p-a személyiséget. Íme, néhány alapvetés! 

A p-a élete bemerevedett.

Állandósult a tehetetlensége, folyton mindent halogat, lassú, nehézkes, és ezek után nem csoda, hogy többnyire eredménytelen. A sikertelenség- és kudarchegyek nála sértődöttséghez, sértődékenységhez vezettek, miközben makacsul meg van győződve róla, hogy nem tehet semmiről, áldozata a környezetének vagy a körülményeknek. Sosem vállalja a felelősséget, de ahelyett, hogy egyenesen beleállna egy konfliktusba, mindig talál egy kibúvót, amivel felmentheti magát. 

Micsoda laza hárítás, ugye?

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!