4 mítosz a hibákról, amit ideje végleg elfelejtenünk

Irimiás Alíz
Írta: ,

Mindannyian tudjuk és elfogadjuk, hogy hibázni emberi dolog. Ez az egyszerű tény azonban sok fontos kérdést vet fel. Mire gondolunk, amikor azt mondjuk, hiba? Milyen hibákra számíthatunk és melyeket kell feltétlenül elkerülnünk? Mik a leghatékonyabb stratégiák a hibákból eredő károk minimalizálására és arra, hogy a legtöbbet tanuljunk belőle? Van négy mítosz a hibákról, amit többnyire mindenki így gondol.

1. Azt hiszed, hogy minél idősebb, bölcsebb és sikeresebb vagy, annál kevesebbet hibázol

Természetesen minél idősebbek vagyunk, azt reméljük, hogy nagyobb sikereket érünk el kevesebb hibával. A sikeres emberek azonban nem így tekintenek az életre. Sőt, még nagyobb kockázatot vállalnak azért, hogy változást érjenek el, és megfeleljenek a kihívásnak. A legtöbb kivételesnek tartott személy valójában akkor vállalta élete legnagyobb kockázatát, amikor mások szerint már túl késő volt megpróbálni. Goethe 82 évesen írta meg a Faust-ot, Verdi 72 évesen komponálta meg az Othello-t, Michelangelo 70 éves volt, amikor a Szent Péter Bazilikán elkezdett munkálkodni, Benjamin Franklin pedig 79 évesen váltott karriert és lett Pennsylvania kormányzója.

A sikeres emberek úgy tartják, hogy az élet próbálkozások és kudarcok sorozata. Tanulunk a hibáinkból az utolsó leheletünkig.

2. Összekevered a hibát a bukással

A sikeres emberek különbséget tesznek e két szó között. A bukás olyan rossz választást jelent, amit nem lehet már kijavítani, a legtöbb hibánk azonban valami módon korrigálható. Egy válás vezethet jobb kapcsolathoz, az anyagi problémák fordulhatnak kedvezőbbre stb. Thomas Edison, miután tízezredik kísérlete is sikertelen volt, és megkérdezték, mégis miért folytatta tovább a kísérletezést, azt mondta: „Nem bátortalanodtam el, mert minden egyes téves próbálkozás újabb lépést jelentett a célom felé.”

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!