Mit csinálj 30 évesen, hogy boldog légy 60 évesen?

Irimiás Alíz
Írta: ,

Gyerekkoromban úgy terveztem, hogy én is 25 évesen fogok megházasodni, és 27 évesen szülni, mint az édesanyám, nekem is lesz egy fiam meg egy lányom, pont úgy, mint neki, és nyaranta meg telente vakációzni járunk majd, ahogy velük tettük éveken át. A házasságkötés ideje nyolc, a gyermekvállalásé tíz évet csúszott, két gyerek helyett csak egy van, és közben rájöttem, hogy talán más az én boldogságom kulcsa, mint az anyukámé, és nem is annyira időhöz kötött, mint azt gyermekként gondoltam.

Egy amerikai kutatás a legidősebbeket kérdezte meg, mit tanácsolnának a fiatal generációnak, milyen életbölcsességeket osztanának meg velünk, hogy boldogok lehessenek. A felmérésben az életükkel elégedett, boldog és kevésbé boldog, 90-es éveikben járó idősek adtak tanácsot. Érdemes megfogadni az általuk megfogalmazott bölcsességeket, hiszen mi, emberek, utólag mindig mindent egyértelműbben és jobban látunk.

Olyan munkát válassz magadnak, amit szeretsz!

Az egyik legfontosabb tanács, amelyet mindenki lényegesnek tartott kiemelni, hogy csakis olyan munkát és karriert válasszunk magunknak, amit szívesen csinálunk akkor is, ha nem fizetnének érte. Időpocsékolás egész héten a pénzért hajtani, és csak a hétvégékért élni.

Ismerjük fel időben a szenvedélyünket és az erősségeinket, a tehetségünket, és ezek köré építsük az életünket.

Élvezzük a pillanatot, az időt, amit a munkánkkal töltünk, végezzük odaadással, elmélyülten azt a tevékenységet, amit szeretünk.

Mondj igent!

Többnyire kifizetődik az, ha igent mondunk, hacsak nincs komoly indokunk arra, hogy nemet mondjunk. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig mókás lenne az, amit vállalunk, de akár jó dolgok is kisülhetnek belőle. Ne a társadalmi elvárásokat tartsuk szem előtt, és ne a félelem vezéreljen, amikor valamire igent mondunk. Ne féljünk a kudarctól, ne féljünk a változástól, legyünk elég bátrak döntéseket hozni és a saját életünket élni. Az élet kaland, és ahhoz, hogy előnyös dolgokat is megtapasztaljunk, érdemes igent mondani.

Törődj a szeretteiddel!

A legtöbb idős ember azt bánta meg, hogy kevés időt töltött a családtagjaival, és nem fektetett több energiát a kapcsolataiba. Különösen a magányosok sírják vissza azt, amikor elszalasztották a lehetőséget, hogy együtt lehessenek a szeretteikkel. Élvezzük az együttlétet, találjuk meg a közös kapcsolódási pontokat, és felejtsük el a felesleges vitákat, mert nem kell, hogy mindig igazunk legyen.

Hallgassunk a belső hangunkra, és szenteljünk időt azoknak a kapcsolatainknak, amelyek a szívünk mélyén fontosak, mert ezek teszik teljessé az életünket.

Az elfojtott keserűség és neheztelés megbetegít. Ne féljünk kimutatni az érzelmeinket, és ne legyenek elvárásaink a szeretteink felé.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv