Mindenki fél valamitől - Normális dolog a félelem?

Jankovics Anna
Írta: ,
Mindenki fél valamitől - Normális dolog a félelem?
Ki az, aki nem fél? Például Bruce Willis a Die Hard-ban. Gondolom ő attól sem fél, hogy kihullik a haja, hiszen már az sincs neki. Félre téve a viccet, borítékolható az, hogy mindenki fél, csak nem mindenki vallja be. Ezek után az is borítékolható, hogy a bátorság nem a félelem hiánya, hanem a félelem kordában tartása.
Mi a félelem alapja?

Minden félelem alapja a halálfélelem. Hiszen a valódi veszély azt jelenti, hogy olyan helyzetbe sodródunk, ami végzetesen hat ki életünkre. Ez pedig a halál. Minden egyéb megfordítható, minden egyéb helyzet javítható.

A legjobban a halál ténye hozza stresszhelyzetbe az embert – hiszen minden tudásunk csődöt mond, amikor meg kell határoznunk a halál fogalmát, az én tudat vissza nem fordítható elvesztését.

A bátorság bizonygatása

Azok az emberek félnek leginkább, aki folyton azt bizonygatják tetteikkel, szavaikkal, hogy ők bizony nem félnek. Ezek az emberek gyakorlatilag önigazolásokat keresnek, elébe mennek a problémáknak, mert iszonyatosan félnek: a váratlan helyzetektől.

Valójában nem a világot, hanem saját magukat akarják bármi áron meggyőzni, maguknak mantrázzák azt, hogy elpusztíthatatlanok, kikezdhetetlenek.

Szélsőséges helyzetben annyira ,,belelendülnek” ebbe, hogy keresik az olyan helyzeteket, amik veszélyt hoznak rájuk, sőt, igen agresszívvá is válhatnak.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba