Milyen sűrűn van jó kedved? Nehezebb átélned a boldogságot, ha magas az IQ-d

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Nem szükséges magas IQ ahhoz, hogy rájöjjünk, bizonyos élethelyzetek, vagy körülmények nem kedveznek különösebben annak, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Egy-egy családi mélypont, munkahelyi hullámvölgy, vagy bármilyen konfliktus elég lehet ahhoz, hogy néhány napra elveszítsük a jó kedvünket. Akadnak azonban olyanok, akiknek az átlagos hétköznapok is megnehezítik a boldogság átélését, pusztán azért, mert kiemelkedő intelligenciával bírnak.

Minden túlanalizálsz

Akinek magas az IQ-ja, az hajlamos mindenben az okokat, a reális, kézzel fogható dolgokat keresni. Ha veled is ez a helyzet, akkor lehet, hogy túlanalizálsz mindent, és emiatt egyszerűen nem tudod a hétköznapi örömöket, az apró, de annál boldogabb pillanatokat értékelni. Összességében előnyös, ha alaposan körbejársz bizonyos kérdéseket, például egyáltalán nem árt, ha egy fontosabb döntés meghozatala előtt minden lehetséges végkimenetelt megvizsgálsz. Így biztos, hogy a lehető legfelkészültebben állhatsz a teendők elé.

Azonban mindez magában rejti a túlgondolás veszélyét és általa olyan – egyébként nem létező – problémákat generálhatsz magadnak, amik akadályozzák az előrejutásodat.

Ha mindig mindenen analizálsz, az alaposan lelassítja az életedet, az előrejutásod tempóját, hiszen ezzel elveszíted a spontaneitást is. Sajnos rengeteg energiát is elvesz tőled az, ha újabb és újabb problémákat generálsz magadnak. Ez akkor is igaz, ha ezek a problémák csupán a fejedben léteznek. Rengeteg extra szorongással, stresszel és a helyzettől függően akár depressziós tünetekkel járhat az, ha a magas IQ-d következtében túl sokat gondolkozol bizonyos kérdéseken. 

Soroush Karimi/unsplash.com

Extra magas elvárásaid vannak

Amikor magas az IQ-d, akkor hajlamos lehetsz az elvárásaidat is nagyon magasra tenni – érthető okokból. Tudod jól, hogy az visz előre, ha újra és újra többet akarsz, de ez sajnos magával vonja az állandó elégedetlenség érzését. Ilyenkor sosem tapasztalod azt, hogy valamivel megelégszel, nem tudod azt mondani egy munkára, egy feladatra, hogy kész.

Ugyanez megjelenik a magánéletedben is: partnerkeresés során szintén nehezebben hagyatkozol az érzelmeidre, saját magaddal és a leendő társaddal szemben is egyre magasabbra helyezed azt a bizonyos lécet.

A magas IQ-val rendelkező emberek gyakran maximalisták, ami önmagában természetesen nem hátrány, de problémás helyzeteket szülhet akkor, ha az extrém elvárások akadályozzák a mindennapi örömök megélését. Már az a tény, hogy nem tudsz lazítani, nem tudod őszintén kiélvezni a munkád gyümölcsét, hátráltatja azt, hogy igazán boldog legyél.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!