Milyen az áldozat típusú személyiség? Mitől alakul ki?

Írta: ,

A legtöbb társas kapcsoltunkra igaz, hogy adott szituációban mindig egy adott szerepet veszünk fel. Ezek a szerepek akár perceken belül is változhatnak, sőt az a jó, ha változnak is. Nem lehetünk minden pillanatban ugyanazok. Ismernünk és használnunk kell minden olyan kvalitást, melyre az élet különböző színterein szükségünk lehet.

Milyen az áldozat típusú személyiség?

Egy nő egyszemélyben édesanya a gyermekei számára, feleség a férje számára, gyermek a szülei számára, alkalmazott vagy főnök a munkahelyén és még sorolhatnánk. Minden szerepben más-más kommunikációt és viselkedést engedhet meg magának. Sajnos számos nő kényszerül olyan helyzetbe, hogy kénytelen meghunyászkodni, felvenni az áldozat szerepet. Ez hosszú távon testileg is és mentálisan is egészségtelenné válhat.

Az áldozattípus kerüli a konfliktusokat. Inkább visszavonul, igent mond, bár nem biztos, hogy egyetért. Ha nekimennek, ő kér bocsánatot, és szidja magát, hogy túl sok helyet foglal el ezen a világon. Az ilyen ember azt mondja: „Velem mindig baj van, de te hibátlan vagy.”

Tudattalanul azonban többnyire az ellentétes tendencia is megvan benne. Állítólag sohasem dühös, haragját nem mutatja ki, hanem lenyeli, ezért árad belőle a szemrehányás és az önsajnálat. A sok szabályt betartó „jól nevelt” emberek gyakran képtelenek dühüket elfogadni, s ezért válnak áldozattípussá.

Az agresszor személyiség minden emberi érzést dühvel hárít el

Az áldozat típus ellentéte a támadó típus. Jól megfigyelhető ez az olyan embereknél, akik egy rosszalló szótól nyomban dühbe gurulnak, és bőszen fenyegetőznek. Az ilyen típusú ember, mihelyt ürügyet talál a támadásra, peckesen kihúzza magát, még ha nem éppen daliás termetű, és rohamra indul. Nők között ritka, hogy azonnal felfújja magát, és fenyegetőzik. Kolerikusnak is nevezik, vagy robbanékony természetűnek. Dühvel hárítja el a szorongást, a gyászt, a szégyent, a tanácstalanságot.

Különbséget tehetünk a hideg düh és a heves düh között. Aki rögtön fenyeget és támad, abban heves düh fortyog. A hideg düh jele inkább irónia, cinizmus vagy maró gúny. A támadó is, mint az áldozattípus, lehet olyan ember, akire gyermek korában szigorú tekintélyek nyomták rá a bélyegüket. Csakhogy ő a támadóval azonosul, nem az áldozattal. Az önmagához és a külvilághoz való alkalmazkodás konfliktusát úgy oldja meg, hogy önmagát helyezi mindennek a középpontjába.

Az arany középút: dühtűrés

Szerencsére létezik egy arany középút, amely ideálisnak mondható.  Az ilyen alapállású ember többnyire megélt bizonyos védettséget. Megadták neki azt a jóérzést, hogy nincs vele semmi baj, és körülötte is minden nagyjából rendben van, vagy rendbe hozható. Ha az ilyen típusú ember mérgelődik, akkor kimutatja mérgét, de lehetőleg humorosan. Frusztráció tűrése kiváló, nem bizalmatlan, dühtűrése jó.

A dühtűrés azt jelenti, hogy észlelni tudja dühét, és nem kénytelen azonnal támadni. A nemi szerepeknek is megvan a jelentőségük. Szerepképük alapján a férfiaknak inkább szabad dühöngeni, mint a nőknek. Ugyanez vonatkozik az ellenséges indulat kimutatására. Igaz, szerencsére manapság már nem számít a férfiasság jelének az erőszakos viselkedés.