Egy új felfedezés: mi az a mikroálom, és mit árul el rólad?

Kerekes Vivien
Írta: ,

Te hallottál már a mikroálom kifejezésről? Ha nem, az sem meglepő, ugyanis bár az alvással rengeteg szakértő foglalkozik, erre a jelenségre kevesen figyelnek fel. Valójában viszont ez a rövid állapot igazán fontos, és rengeteg érdekességet árul el az adott személyről.

Mikor jelenik meg a mikroálom, és mi ez? Kép forrása: mymodernmet.com

A mikroálom szakasza kábé egy másodpercig tart, szóval elég rövid ahhoz, hogy szinte észre se vedd. Pedig te is átéled, minden egyes nap.

Van az az állapot ugyanis, amikor már elég kimerültnek érzed magad, fekszel az ágyban, és egyre inkább elnyom az álmosság. Még ébren vagy, de már kevésbé, és akkor hirtelen megjelenik a fejedben egy álomkép, vagy egy furcsa gondolat.

Nos, ez az a pont, ami az elalvás előtt van, amikor még nem alszol, de már lassan elkezdesz álmodni.

Ilyenkor két opció van: hirtelen kicsit kizökkensz a folyamatból, vagy hagyod, hogy még inkább belesüllyedj, és lassan elaludj.

Ami ilyenkor megjelenhet a képzeletedben Kép forrása: slowlydrifting.tumblr.com

A mikroálmok érdekessége, hogy igazából elég nehéz elmondani, mit is láttál. Mert többnyire egy furcsa kép úszik be a fejedbe, és még ha emlékszel is rá, körülírni már nem könnyű.

Általában ilyenkor afféle lágyabb mozgást érezhetsz; például mintha kicsit lebegnél az űrben. Ez valószínűleg azért történik, mert lassan elaludnál, a tested érzékeli, és ezért elkezdi ellazítani az izmaidat.

A másik fontos részlet, hogy ezek a képek az emlékezetedből fakadnak, vagyis mindenképpen valamilyen korábbi élményed alakul át mikroálommá.