Miért van felnőttként sokkal kevesebb barátunk?

Írta: ,

A barátság egy örökérvényű és életre szóló dolog – legalábbis a nagykönyvekben. Ezzel szemben a valóságban legtöbbször azt tapasztaljuk, ahogy múlik az idő, úgy lesz egyre kevesebb barátunk. De miért?

Kevesebb a szabadidőnk

1/6 Kevesebb a szabadidőnk

Napjainkban nem feltétlenül mondhatjuk el, hogy a tanulóknak, kamaszoknak olyan rengeteg szabadidejük lenne. Egyre több az elvárás, a követelmény, kiéleződik a versenyhelyzet, hétvégén és nyáron pedig ott a diákmunka.

De egészen addig, amíg ez nem köszönt be, meglehetősen sok idő jut a pihenésre. Nem kapunk mindennap házi feladatot, sok a szünet, a nyárról nem is beszélve. Bár vannak kötelező teendőink, nagyvonalakban a szocializálódásra, ismerkedésre, barátkozásra kell koncentrálnunk.


Összeegyeztethető a munka a tanulással? Utánajártunk!


Van, akinek ez könnyebben megy, van, akinek nehezebben, de azt szinte mindenki elmondhatja magáról, hogy iskolásként volt a legtöbb barátja, haverja.

Felnőttkorban minden megváltozik: beindulnak a váltott műszakos munkák, elmaradnak a hétvégi kiruccanások, és szépen lassan azt vesszük észre, hogy jóformán nem maradt barátunk.

Nem veszünk részt új programokon

2/6 Nem veszünk részt új programokon

Még mindig vissza kell kanyarodnunk az iskolás évekhez, hiszen ott legalább hetente szembesültünk a különféle programokkal. Az intézmény szintjén is gyakoriak voltak a rendezvények, de mindenki járt legalább egy szakkörre, fakultációra.

A közös érdeklődési kör megadta az első beszélgetések alapjait, illetve magát a lehetőséget is, hogy korunkhoz passzoló társaságban mulathassuk az időt.

Katasztrófának éreztük, ha nem mehettünk el az iskolai bulikba, hiszen az óriási társadalmi eseménynek számított. Felnőttként már nem csupán a kevesebb szabadidő, az alábbhagyó kedv is közbeszól az új programokon történő részvétellel szemben.

Már messze nem tragédia, ha a hétvégét otthon töltjük, ha kimaradunk egy városi rendezvényből, vagy egyszerűen nem teszünk eleget a banda meghívásának.