Miért tűnik mindig rövidebbnek a hazaút, mint az odaút? Ez a tudományos válasz

Zabolai Margit
Írta: ,

Mind tapasztaltuk már: útra kelünk, és egy örökkévalóságnak tűnik, mire elérjük a célunkat. A visszafele út azonban olyan, mintha éppen csak egy szempillantás lett volna, pedig ugyanazokon a járműveken, ugyanazon az útvonalon közlekedtünk, és ha az óránkra nézünk, valójában szinte percre pontosan ugyanannyi időt töltöttünk utazással oda, mint vissza. Akkor miért nem érezzük így? A tudománynak erre is van válasza, mégpedig a visszaút-effektus.

A visszaút-effektus az idő szubjektív érzékeléséhez kapcsolódik. Biológia szempontból nézve vannak belső időmérőink, amelyek egészen pontosan és megbízhatóan működnek.  A szívünk állandó ritmust ver, a testünk mindennapi cikluson megy keresztül. És mégis, pszichológiai szinten az idő felfogása pontatlan, és hangulatunk nagymértékben befolyásolja. Mindannyian voltunk már olyan helyzetben, amikor úgy éreztük, az idő ólomlábakon halad, vagy egyenesen áll, és olyanban is, amikor úgy éreztük, hogy rohan. Egészen másként hat fél óra, ha mondjuk egy kellemes masszázsra érkezünk, és máshogy, ha egy nagyon durva edzésből van még hátra ennyi. Az a képességünk, hogy az idő múlását megítéljük, meglehetősen korlátozott.

Az idő ilyen szubjektív tapasztalása régóta érdekli a tudományt, a pszichológia pedig a visszaút-effektussal is hosszabb ideje foglalkozik már. A kutatók számos magyarázattal álltak már elő, és többé-kevésbé mindegyiket alá is tudták támasztani. Legutóbb a Miami Egyetem pszichológusa, Zoey Chen és kollégái közöltek egy cikket a témában a Social Psychology and Personality Science című szaklapban.

A visszaút-effektus egyik kulcspontja az ismeret: az elmélet szerint amikor új dolgokat tapasztalunk, az idő szubjektív érzékelése lelassul, azonban visszafelé, amikor már tudjuk, mikor mi következik, nem tapasztaljuk ezt a lelassulást.

Ez a magyarázat azonban csak bizonyos esetekben kínál megoldást, hiszen a visszaút-effektus megjelenik olyan ismerős útvonalakon is, mint például a napi ingázás útvonala.

Egy alternatív magyarázat szerint az effektusnak az elvárásainkhoz van köze: az emberek gyakran alábecsülik, hogy mennyi ideig fog tartani valami, így amikor útra kelnek, arra számítanak, hogy az utazás rövidebb ideig tart majd, visszafelé azonban már tudják, mire számítsanak, így nem becsülik alá az utat, és nem is érzékelik az hosszabbnak.

A magyarázat ismét az ismert útvonalakkal van: pontosan tudjuk, mennyi ideig tart otthonról a munkába érni, az odaút mégis hosszabbnak tűnhet, mint hazaérni.

Chen és kollégái egy új magyarázattal álltak elő, amit várakozási számadásnak neveztek el. Az alapvetés az, hogy amikor valahová indulunk, például egy tengerparti nyaralásra, jellemzően izgatottabbak vagyunk, mint amikor visszatérünk a szürke hétköznapokba. De még amikor munkába indulunk, akkor is több bennünk az izgatottság, sorra vesszük a napi feladatainkat például, fejben készülünk valamire, mint amikor hazafelé tartunk, ahol már kevesebb teendő és kihívás vár bennünket.

A kutatók szerint az elméletüket támasztják alá azok az esetek is, amikor a visszaút-effektus megfordul. Képzeld el például, hogy bevásárlás közben telefonhívást kapsz, hogy egy szeretteddel valami baj történt, és azonnal haza kell menned. Nem kérdés, hogy a hazaút így sokkal hosszabbnak tűnne, mint amennyinek az tűnt, amíg odaértél a boltba.

A kutatók szerint a várakozás fokozza az izgalmat, arra sarkall bennünket, hogy figyelmesebbé válljunk, jobban megjegyezzük a részleteket, ettől pedig az idő múlását lassabbnak érezzük.

 Ez magyarázza azt is, hogy amikor valakinek például súlyos balesete van, úgy érzi, lelassul az idő, hiszen minden pillanatnak sokkal nagyobb lesz a súlya. Ugyan kicsiben, de ugyanezt tapasztaljuk meg, amikor izgatottan utazunk valahová, és amikor nyugodtabban térünk vissza onnan.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!