Miért nem hat a terápia? 5 ok, ami a háttérben állhat

Írta: ,

Lehet, hogy a barátaid győztek meg, hogy rádférne egy kis segítség, lehet, hogy te érezted úgy, hogy itt az ideje végetvetni az önsajnálatnak és végre a tettek mezejére lépsz: elmentél terápiára. Szorgalmas vagy, gyakran jársz és mindent megteszel, de legbelül úgy érzed, hogy mégsem hat. Milyen okok állhatnak a háttérben, ami miatt mégsem tudsz továbblépni? Lássuk, hogy mi az, ami segíthet!

Nem érzed, hogy releváns Kép forrása: piperandscoot.com

1/5 Nem érzed, hogy releváns

Előfordulhat, hogy már néhány kezelés után, de lehet, hogy csak több hónap múlva ébredsz rá arra, hogy valójában az a probléma, amivel szakemberhez fordultál olyasmi, amit ő, veled ellentétben még sosem élt át.

Nem azt mondjuk, hogy ezekben az esetekben reménytelen, hogy segítsen, de mégis a tudat, hogy valaki olyan próbál neked segíteni, aki még sosem volt abban a cipőben, amiben te, az kontraproduktív lehet.

Ha ez már többször eszedbe jutott, és úgy érzed, hogy tényleg ez is állhat a gyógyulásod útjában, akkor válts szakembert és legyen ez az új keresési szempontod a különböző terápiák és szakemberek között!

Nem a megfelelő módszer Kép forrása: piperandscoot.com

2/5 Nem a megfelelő módszer

Lehet, hogy mindent jól csinálsz és a szakember, akihez jársz, szintén profi a szakmájában, mégsem tudtok egyről a kettőre jutni.

Előforulhat, hogy az a probléma, hogy nem ez a neked való terápia, nem ez az a módszer, ami segíteni fog neked.

Nem mindenkinél működik ugyanis az, ha kibeszéli magából a problémákat, sőt valaki egyáltalán nem is tud beszélni arról, ami a gondjait okozza, mert maga sem tudja, hogy mi az.

Ha lehet, hogy ez áll a dolgok hátterében, akkor érdemes egy kicsit jobban belemélyedned a különböző terápiás típusokba, és ha jól utánaolvastál, akkor kipróbálni egy-két olyat, ami talán közelebb áll majd hozzád!

Valahol megakadtál Kép forrása: piperandscoot.com

3/5 Valahol megakadtál

Sok esetben érezheted úgy egy terápiás kezelés során és a gyógyulási folyamat hosszú hetei alatt, hogy nem haladsz előre, egyszerűen megakadtál. Semmi gond, most szólunk, hogy ez teljesen normális.

Ilyenkor mindig gondolj a fiatal hajtásra, ami a földben hosszú hónapokig küzd és növekszik azért, hogy egy nap kitörjön a földből és meglássa a napfényt. Sokáig kilátástalannak tűnik, és általában a legvége a legnehezebb, de megéri.

Ha neked nem megy úgy, hogy szétmarcangolod és aztán újra helyre teszed az érzéseidet és magadban próbálsz rendet rakni, akkor kezdd kívülről, a környezeteddel.

Nem baj, hogy nálad fordítva működnek a dolgok, hiszen az egyik vonzza be a másikat, ezek alapján pedig mindegy melyik végén kezded el a munkát.

Nem megfelelő időzítés Kép forrása: piperandscoot.com

4/5 Nem megfelelő időzítés

A terápia sem csodaszer, nem mindenkinél működik ugyanúgy és nem mindig olyan lineáris, ahogy azt elképzeljük.

Ahogy az életben mindenhez, a belső változásokhoz – sőt csak azokhoz igazán – szükség van egy kis időre, amíg hozzászoksz.

Jó példa a hegymászók esete, akik egy bizonyos magasság elérésével valamennyi időt töltenek az alaptáborokban, hogy hozzászoktassák a szervezetüket a változáshoz.

Pontosan ez az, amit neked is tenned kell, hiszen lehet, hogy eljutottál már egy szintre, és innen már legszívesebben tovább is mennél, de valami megállít.

Ha ezt a hangot hallod belülről, akkor ne erőltesd, hagyd, hogy egy picit hozzászokj a jelenlegi állapothoz, majd egy kis idő elteltével ugorj neki újra a feladatnak!

Nem mindig jó megoldás a terápia Kép forrása: piperandscoot.com

5/5 Nem mindig jó megoldás a terápia

Egyrészt szuper, hogy foglalkozol a saját fejlődéseddel és vetted a fáradtságot arra, hogy elmenj terápiára és segíts magadon.

Másrészt viszont nem szabad mindig áthelyezni a felelősséget a terápiára és a szakemberre, hiszen lehet, hogy te is rég tudod a megoldást, csak nem mersz lépni.

Ezekben az esetekben a terápia sokszor csak hiánypótló vagy időhúzó tevékenység, amivel valójában saját magadtól veszed el az időt.

Lehet, hogy csak egy bizonyos személlyel kell tisztáznod a konfliktusodat, lehet, hogy attól a személytől kell csak elszakadnod, aki visszahúz mindenben, és amit már régóta te is tudsz, csak valami mégis ott tart.

Ne felejtsd tehát, a terápia szuper módszer, de te is ugyanúgy kellesz hozzá!