Éreztél már ilyet? Azt jelenti, mérgező a kapcsolatod az anyáddal

Marity Mira
Írta: ,

A mérgező anya-lánya kapcsolatok legújabb vizsgálataihoz egy már ismert és egy újkeletű pszichológiai fogalom nyújt segítséget: ezek a nárcizmus és az echoizmus. Az előbbi elterjedt, az utóbbit most fedezi fel magának a pszichológia.

A nárcisztikus személyiségjegyek közé olyan tulajdonságok tartoznak, mint az önimádat, önhittség és egoizmus. Az echoizmus frázist viszont Dr. Craig Malkin pszichológus alkotta meg 2015-ben, A nárcizmus pszichológiája című könyvében. A két fogalom összecsatolása érdekes szempontból vizsgálja a negatív és ártalmas anya-lánya kapcsolatokat, és új perspektívát kínál a lelki sérelmeket elszenvedő leánygyermekek számára a trauma feloldáshoz, megértéséhez.

Nem létezik az önálló hang

A szóösszetétel a görög mitológiából ered. Az Echo nevű nimfát Héra istennő megbüntette, amiért segített a csapodár Zeusznak félrelépni. A büntetés az volt, hogy a nimfa örökké mások mondatait ismételgeti, visszhangozza. Az ezzel kapcsolatos pszichológiai teória abból indul ki, hogy a domináns, hatalmukkal visszaélő, érzelmi zsarolást alkalmazó anyák lányainál felnőttkorukban echoista jellemvonások alakulnak ki. Vagyis ezek a gyermekkorukban érzelmileg elnyomott kislányok felnőve elveszítik a saját egyéniségüket, nem merik kifejezésre juttatni lelki szükségleteiket, vagyis meg vannak fosztva a saját individuális igényüktől és hangjuktól – akárcsak Echo.

Éreztél már ilyet? Azt jelenti, mérgező a kapcsolatod az édesanyáddal

A nárcisztikus anya a legrosszabb

Ha egy diktatórikus és fojtogató anya nárcisztikus is egyben, az arra a szülőtípusra jellemző, aki saját megrekedt álmait szeretné megvalósíttatni a gyermekével. Erre tipikus példa az az anya, aki szépségversenyekre és tehetségkutatókra viszi a gyerekét, állandóan a maximalizmust várja el, teljesítmény- és megfelelési kényszerbe taszítja a lányát.

A nárcisztikus anya követel és elvár a lányától mindent, a szeretetet pedig kizsarolja.

Ebben a zsarnoki, önző szeretetben sínylődő lányok felnőtt nőként is csekély önbizalommal és torzult önképpel rendelkeznek. Úgy érzik, soha nem tudnak felnőni az anyjukhoz, és csak „visszhangozzák” az ő ideális képét. Az elnyomó anya árnyéka életük végéig rájuk vetül, és nem csak önmagukban kételkednek, de az őket szeretni próbálókat sem tudják magukhoz igazán közel engedni. Az echoista lányok nem képesek abban hinni, hogy őket önmagukért lehet szeretni.

Fókuszban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

7 gyakori tünet, ami magnéziumhiányra utalhat - Rád hány igaz?

Full hibrid, plug-in hibrid vagy mild hibrid? Tegyünk rendet a fejekben hibrid fronton

Csak olyat ajándékozz, amit magadra is kennél! 7 fantasztikus növényi alapú kozmetikum karácsonyra