A mérgező haragtartás – Nagyon árt neked, ha nem bocsátasz meg

Marity Mira
Írta: ,

Ha fájdalom, negatív benyomás, szomorúság vagy veszteség ér, természetes reakció a düh és a harag. A dühből fakadó érzelmek megtagadása ugyanúgy egészségtelen, mint az, ha a harag megmarad, és feldolgozás vagy levezetés nélkül pusztít tovább a pszichében.

A harag fiziológiája

A harag egy erős és ősi érzelem. Többnyire automatikus válasz a fizikai és lelki fájdalomra. Ha nem megfelelően kezelik, romboló eredménye lehet az emberre és a környezetére is. Ha a harag érzete állandósul, az pszichoszomatikus problémákat okozhat, vagyis a negatív pszichés állapot testi betegségeket produkál.

A másokra való kivetítés csak felerősíti a dühös érzelmeket, amely mentális feszültséget okoz és stresszreakciókat indít be. Ilyen a fejfájás, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, alvászavarok. Az intenzív harag és bosszúvágy a „fight or flight”, vagyis a „harcolj vagy menekülj” válaszát váltja ki a szervezetből, a mellékvese stresszhormonokkal – adrenalinnal és kortizollal – árasztja el a testet. A visszatérő és nem kezelt düh, illetve az ezzel együtt járó metabolikus problémák rövid és hosszú távon károsítják a szervezetet.

A mérgező haragtartás – Így árt neked, ha nem bocsátasz megKép forrása: VitalikRadko/Depositphotos.com

A haragtartás pszichológiája

Aki állandóan mérges, haragszik másokra és a világra, annak a viselkedése is ellenséges és negatív a környezetével szemben. Ez értelemszerűen rossz benyomást kelt az emberekben. Ha a düh kiváltója egy adott személy, a harag gyűlöletbe és bosszúszomjba fordul. A haragtartó ellenségként észleli azt, akire dühös, és szélsőséges esetben paranoiddá is válhat a viselkedése. Aki bosszúra vágyik, mindig igazolást keres a haragjának okára, önmagát félreértett áldozatként és erkölcsileg sértettként tünteti fel.

Pszichológusok és viselkedéskutatók szerint a harag természetes és elkerülhetetlen válasz a negatív történésekre, de a tartós haragtartás és bosszúvágy már egyenes út a frusztrációhoz és a stresszhez.

Ha valaki felmérgesedik és dühös, az lehet racionális és helyénvaló, de a konstans harag és bosszúvágy irracionális és helytelen. A valóságos vagy kreált ellenségnek jóval kevésbé árt, szemben azzal, aki a haragot táplálja. Az emberek legtöbbször inkább dühösek lesznek, minthogy fájdalmat kelljen érezniük. Ez egy védekező mechanizmus az agy részéről, mintegy elterelés, ami arra irányul, hogy ne a fájdalmunkra koncentráljunk, hanem arra, hogy miként álljunk bosszút azon, aki azt okozta.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?