5 embertípus, aki mérgezően hat az életedre. Szabadulj meg tőlük!

Lakosi Alexa
Írta: ,

A családunk olyan, amilyen. Beleszületünk, és bármilyen emberekből is áll össze, nem változtathatunk rajta. Ám az életünk többi szereplőjét igenis érdemes okosan szűrnünk, és odafigyelnünk arra, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akiktől tanulhatunk, akik jó hatással vannak ránk, és akikkel harmonikus és fenntartható partneri viszonyt tudunk folytatni. A most következő 5 embertípus azonban nem ilyen – ők nehézzé, kellemetlenné vagy akár sikertelenné is teheti a mindennapjaidat, ezért jobb, ha óvakodsz tőlük!

A manipulátor Kép forrása: unsplash

Ő az, aki kontrollt akar gyakorolni a környezetének tagjai felett azért, hogy saját győztes pozícióját biztosítsa. Viselkedése domináns, mindenben arra törekszik, hogy a másik sajátjaként fogadja el a meggyőződését, gondolatait, és nem tűr ellentmondást. Akár odáig is elmegy, hogy megfélemlítsen vagy elvtelenül hízelegjen. 

Saját szükségleteit közös érdekként tünteti fel, önös céljait ravaszul együttműködési szándéknak állítja be. Ha szembesítik viselkedésével, képes elérni, hogy a vita végén a másik fél lesz kénytelen védekezésbe vonulni. Tulajdonképpen kihasználja környezetét, miközben szeretetmegvonással fenyeget, és folyamatosan keresi a másik gyenge pontját, hogy legyen mivel sakkban tartania. Lelkiismerete alulfejlett, bűntudatot, szégyent nem érez, szereti banalizálni viselkedésének mintáit. Eközben áldozatként állítja be magát, hátsó szándékait pedig nemes célként.

A romboló Kép forrása: unsplash

Szereti magáról azt gondolni, hogy józan és realista, mégis ő az, aki élvezettel tapossa el az álmaidat és aki a negatív kritikáival elveszi a kedvedet az élettől is – nemhogy a terveid megvalósításában támogatna.

Persze mindig hivatkozik valamire, amikor letöri a kedved, amikor lobogó lelkesedésedet nyakon önti valami jeges és kiábrándító ténnyel, előcitált adattal, negatív „úgysemfogsikerülni” példálózásaival.

Mondatait többnyire a „de” szóval kezdi, és a „mégis”, „úgyis”, „úgyse”, „soha” is rendre előfordul a szófordulataiban.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)