Mentális zavar és önbizalomhiány – Tényleg erről árulkodik, ha túl sok szelfit készítesz?

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Álszentség lenne azt állítani, hogy szelfizni rossz, hiszen az emberi természethez önmagunk vizsgálata és megörökítésének igénye mindig is hozzátartozott. De vajon mikor válik károssá ez az késztetés? A kutatóknak erre is megvan a válasza!

Mennyire vagy szelfi-függő? Kép forrása: minutebuzz.com

Ha hiszed, ha nem, az „önfotózást” már tudományos oldalról is megvizsgálták, a kutatás végén pedig három kategóriába osztották a rendszeresen szelfizőket, az önfotózási vágyuk erőssége szempontjából. 

A borderline selfitis csoportba sorolják azokat, akik egy nap maximum három képet készítenek magukról, ám nem osztják meg az összes képet a közösségi oldalakon. Az acute selfitis csapatba azok tartoznak, akik legalább három fényképet lőnek egy nap, és ezeket meg is osztják másokkal. Végül a chronic selfitis csoportját azok erősítik, akik folyamatosan fotózzák magukat, és minimum hat alkalommal meg is osztják a képeiket a platformokon.

Nem ennyire súlyos a helyzet? Kép forrása: thechive.com

De ne hidd, hogy nyugodtan hátradőlhetsz akkor, ha az előbbi kategóriák közül egyikbe sem tartozol! 

A nem ilyen súlyos, mégis rendszeres (napi szintű) szelfizést ugyanis szintén kényszerbetegségként, mentális zavarként diagnosztizálják (feltéve, hogy a fotók megosztásra is kerülnek).

A kutatások ugyanis rávilágítottak, hogy a szelfik készítésének és posztolásának késztetése mögött legtöbbször alacsony önbecsülés és önbizalomhiány áll.