28 napos kihívás a mentális egészségért: a harmadik hét feladatai

Dienes Petra
Írta: ,
28 napos kihívás a mentális egészségért: a harmadik hét feladatai

Kép forrása: pexels.com

Minden embernek szüksége van arra, hogy egy kicsit lelassítson, befelé forduljon és meghallja a belső hangját. Sokunknak kifejezett késztetése is van rá, de nem igazán tudjuk, hogyan is fogjunk bele. Nos, íme egy kis segítség ahhoz, hogy egy hónap alatt megtaláld az egyensúlyt! A kihívás 3. hetének feladatai következnek.

A harmadik hét fókuszpontja

A következő hét napban a dolgok igazi fontosságára és a jövőbeli céljaidra kell egy kicsit jobban odafigyelned. Két hét után talán már tapasztalod, hogy apró léptekben haladunk előre, mégis összességében remélhetőleg jobban érzed magad a bőrödben. Azonban még ugyanennyi hátra van, így nézzük meg, mik is a következő napok kihívásai.

Első nap

Ha sétálsz az utcán és találsz valahol szemetet, ezúttal hajolj le érte és dobd ki a kukába. Természetesen a jó ízlés határain belül értjük ezt, például egy üres műanyag palack is megteszi, az pedig még jobb, ha netán még szelektív hulladékgyűjtő is van a közelben. Nem a világ legkényelmesebb dolga, azonban rendkívül jó hatással tud lenni az elmédre, hogy ha érzi, hogy tett valami jót és hasznosat is aznap.

Másrészt minden apró tett számít, ami az egészségesebb Föld jövőjét szolgálja. Ha viszont érthető módon nincs kedved ehhez a feladathoz, adunk egy másik tippet: kezdd el az otthonodban szelektíven gyűjteni a hulladékot. Tökéletesen megteszi, ha a kuka mellé teszel egy műanyag és egy papír zacskót, majd ezeknek megfelelően külön választod a szemetet. Az elv pedig ugyanaz, mert tudni fogod, hogy valami szuper dolgot csinálsz, ami jó hatással van a környezetedre is.

Második nap

Mindannyian gondolkodás nélkül végezzük a napi feladatainkat és közben eszünkbe sem jut egy kicsit megállni és elgondolkodni.

Ezen a napon viszont szakíts erre egy kis időt és tedd fel magadnak a következő két kérdést: mi az, ami sürgős? És mi az, ami fontos?

Még hasznosabb, hogy ha ezt valakivel meg is beszéled, hiszen sokat tanulhatunk embertársainktól. Hosszú távon pedig a mentálhigiénés állapotodra is jó hatással van, ha ezen elvek alapján éled a mindennapjaidat.

Harmadik nap

Egy újabb rövid elmélkedés. Reggel, mondjuk kávézás közben, gondold végig, hogy mi, vagy mik azok a dolgok, amiket szívesen megosztanál a tizennyolc éves önmagaddal a mostani tapasztalataid alapján. Mindeközben azt se felejtsd el, hogy mit gondoltál akkoriban a te korosztályodból érkező jó tanácsokról. Tehát érdemes úgy megfogalmaznod, hogy az egy tinédzser számára is hasznos és befogadható legyen. Ezután nincs más dolgod, mint elmondani egy éppen nagykorúvá vált fiatalnak a gondolataidat. Ha az ismeretségi körödben nincs senki ebből a korosztályból, plusz-mínusz pár évet ugorj bátran, a lényeg ugyanaz marad.

Negyedik nap

Lazításképpen tölts ki egy olyan személyiségtesztet a neten, ami bemutatja az erősségeidet. Ma már könnyen találhatsz olyan kérdőíveket, amik tényleg pontos leírást mutathatnak saját magadról. Ezután gondold végig, hogyan is tudnád ezeket az erősségeidet még jobban kamatoztatni a jövőben. De nem elég csak megfogalmazni, innentől kezdve bánj vele tudatosan és fordítsd az előnyödre a dolgot. Arra az esetre, ha nem vagy biztos, mit is tölts ki, mi ezt ajánljuk.