Öröklődik a mentális betegség – mit tehetsz ellene?

Nagy Niki
Írta: ,

Nagyon nehéz meghatározni, hogy pontosan mi okozza a mentális rendellenességeket – az biztos, hogy a genetika, a környezeti faktorok és az egészséges életmód hiánya mind hozzátartozik ahhoz, hogy valakinél kialakuljon egy betegség. De mit tehetsz, ha hajlamos is vagy ilyesmire?

Több mentális rendellenességről derült már ki, hogy a kialakulásukban nagy szerepet játszik a genetika (természetesen más egyéb faktorok mellett). Az örökölt gének ahhoz járulnak hozzá, hogy valaki hajlamosabb legyen a betegségek kialakulására, de nem borítékolható, hogy nála is ki fognak alakulni. A leginkább örökletes rendellenességek közé tartozik például a szorongás, a skizoaffektív rendellenességek, a depresszió vagy a bipoláris zavar.

Persze az, ha valamelyik felmenőd ilyesmitől szenvedett, még nem jelenti azt, hogy te is fogsz, csak azt, hogy nagyobb az esélyed rá, ha a körülmények úgy adódnak.

Kutatók szerint az, hogy kinél alakul ki egy ilyen rendellenesség, a gének és a környezeti faktorok együttes hatásából fakad – több egypetéjű ikrekkel végzett kísérlet mutatta ki, hogy azok, akiket más ingerek értek a környezetük által, nem feltétlenül mutattak mentális betegségre utaló jeleket, még akkor sem, ha a testvérük igen. A tudomány jelenlegi állása szerint tehát annak van a legnagyobb esélye egy ilyen rendellenesség kialakulására, akinek genetikailag hajlama van rá, és a környezetében is olyan ingerek érik, amelyek kihozzák belőle ezt.

Öröklődik a mentális betegség – mit tehetsz ellene?

Az okozó tényezők között lehet még egyébként a gyerekkori vagy felnőttkori trauma, a szenvedélybetegség, a magzatkori fejlődési rendellenességek, a sok stressz, az agyi sérülések, az egészségtelen élet (és főleg a tápanyagban szegény étrend), valamint különböző fertőzések is. Ebből is látszik, hogy egy mentális betegség kialakulása rengeteg mindentől függ, és nem lehet előre kiszámítani, hogy kit veszélyeztet a dolog.

Ha viszont tenni szeretnél ellene, vagy félsz, hogy a családodban megjelenő betegségek nálad is felütik a fejüket, néhány apró változtatással csökkentheted az esélyét annak, hogy ez megtörténjen. Biztosra nagyon nehéz menni, de az alábbi tippekkel sokat segíthetsz azon, hogy a lehető legegészségesebb legyél mentálisan is.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!